Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
19april
Petek ob 20.00

William Shakespeare

Mnogo hrupa za nič

SNG Nova Gorica, veliki oder

20april
Sobota ob 19.00

Shelagh Stephenson

Pet vrst tišine

SNG Nova Gorica, mali oder

22april
Ponedeljek ob 20.00

David Mamet

Oleanna

SNG Nova Gorica, sedišča na velikem odru

26april
Petek ob 20.00

Henrik Ibsen

Ko se mrtvi prebudimo

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

  • Pod svobodnim soncem

  • Distanca

  • Ubesedovanje

  • George Kaplan

  • Umirajoči bog Triglav

  • Oleanna

  • Neustrašne

  • Janko in Metka

  • Smrčuljčica

  • Živalske novice

  • Čarovnik iz Oza

  • Antonton

  • Kaos

  • Antigona

  • Perpetuum mobile

  • Mojster in Margareta

  • Čriček in temačni občutek

  • Božična pesem

Podeljene primorske gledališke nagrade TANTADRUJ

13.05.2012

Primorske gledališke nagrade tantadruj smo v soboto, 12. maja 2012 podelili drugič zapored ustvarjalcem treh primorskih gledališč: SNG Nova Gorica, Gledališču Koper in SSG Trst, ki so nagrado ustanovili lani.

O treh strokovnih nagradah tantadruj sta odločali dve neodvisni tričlanski žiriji.

Žirija, ki so jo sestavljali kritik Matej Bogataj, režiser Marko Sosič in dramaturginja Drame SNG Ljubljana Mojca Kranjc, je ocenjevala dosežke v dvanajstih premiernih uprizoritvah, ki so jih za nagrado predlagala vodstva gledališč.

Nagrado tantandruj za gledališki dosežek je prejela Neda Rusjan Bric za avtorski projekt Kdor sam do večera potuje skozi svet (Simon Gregorčič)

Iz obrazložitve:
"Kot avtorica scenarija in usmerjevalka ustvarjalne ekipe je Neda Rusjan Bric suverena in daje projektu kompaktnost in homogenost. Že sama tema upora proti raznarodovanju je izbrana premišljeno in dovolj kritično glede vsakršne Pesnikove idealizacije. S sodelavci je poskrbela za tri prizorišča v treh etapah Gregorčičevega življenja – vsak del ima svojo atmosfero in osišče, ustrezno taktiko in mesto znotraj celote. Igralsko ekipo vodi s pretanjenim občutkom za individualen izraz, kar je opazno pri nekaj nedvomnih ustvarjalnih presežkih. Uprizoritvi pod njenim režijskim vodstvom se posreči ustvariti dramatično stopnjevanje, ki ga še podčrtuje dramaturško spretna in prepričljiva uporaba videa, v katerem pride ob zadrževanju polno do izraza natančen igralski minimalizem.Vse to pripomore k polnemu gledališkemu doživetju ob tej slavilno-polemični uprizoritvi Gregorčičeve biografije."

Nagrado tantadruj za igralski dosežek je prejel Ivo Barišič za vlogo Barryja v sKurtu Dmitrija Vojnova, za vlogi Finančnika in Boga v Sljehrniku Iztoka Mlakarja, predvsem pa za vlogo Simona Gregorčiča v Kdor sam do večera potuje skozi svet Nede R. Bric

Iz obrazložitve:
"Barry iz sKurta je negativec iz zabavne industrije, vendar je v Barišičevi interpetaciji prepričljivo počlovečen in prismuknjen, z naravno eleganco in šarmom; v Sljehrniku nastopi v dveh vlogah, v eni kot vodja zbora poslovnežev, tam da skupini prepoznaven igralski ton in je prvi med enakimi, kot Bog pa nastopa kot dementna in maščevalna figura, ki v maniri in s podobo iz ljudske pasijonske igre deluje precej nemočno in skoraj spokorniško, manj je batina in bolj k napakam nagnjeni delovodja. Kot stari Gregorčič v Kdor sam do večera potuje skozi svet je razpet in bloden, to je telo v krču, Barišičeva ekspresionistična igra ga prikaže kot prizorišče notranjih bojev, v njem divjajo zamere in polemike iz preteklosti. Njegova igra je veličastna, eksistencialno razprta in pretresljiva."

Nagrado tantadruj za življenjsko delo pa je žirija v sestavi Boris Cavazza, Zdenke Lovec in Minu Kjuder je dodelila starostni novogoriških igralcev Stanetu Lebanu.

Iz obrazložitve:
"Stane Leban je bil 55 let kot igralec angažiran v novogoriškem gledališču, sprva kot honorarni sodelavec, nato stalni član, po upokojitvi pa kot redni gost umetniškega ansambla. V zgodovini gledališča, ki je uspešno prebrodilo krize odraščanja, je bila njegova prisotnost mogoče v javnosti manj izpostavljena, kot je bila dejansko pomenljiva. Njegov kreativni prispevek je izjemno dragocen in neizbrisen, saj je kot ena osrednjih osebnosti novogoriškega gledališča, kot igralec in vztrajni entuziast, ogromno pripomogel k umetniški rasti v vseh treh obdobjih – od samih začetkov snovanja v Goriškem gledališču preko profesionalizacije in uveljavitve v Primorskem dramskem gledališču do pridobitve statusa institucije nacionalnega pomena in preimenovanja v Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Širok razpon izraznih sposobnosti, od svetlih dimenzij komičnega, šaljivega, žlahtno ljudskega, preko poetično subtilnih in meditativnih vpogledov v ustroj človeka in sveta pa vse do najtemnejših demoničnih tonov zla, je omogočil Stanetu Lebanu, da je v dobrega pol stoletja kot atraktiven ustvarjalec sooblikoval več kot sto petdeset predstav novogoriškega gledališča. S popolno predanostjo, trdim delom in vztrajnostjo, osupljivo vitalnostjo in dovzetnostjo za novo, predvsem pa s čisto ljubeznijo do odrskih desk je postal je tako rekoč eden od zaščitnih znakov primorskega gledališča."

Nagrajencem iskreno čestitamo!

tantadruj nagrada neda r. bric

tantadruj nagrada ivo barišič

tantadruj nagrada stane leban