Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Čestitke BARBARI STUPICA za Pengovovo listino

18.09.2017

Iskrene čestitke BARBARI STUPICI za Pengovovo listino (najvišje priznanje za dosežke na področju lutkovnega ustvarjanja v najmanj zadnjih štirih letih), ki jo je 16. 9. 2017 prejela na 9. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije v Lutkovnem gledališču Maribor.

Njene stvaritve so obogatile tudi mnoge predstave v SNG Nova Gorica, med drugim je ustvarila scenografijo in lutke v uprizoritvi PETER KUŠTER ter kostume v prihajajoči predstavi Barufe (premiera bo v drugi polovici septembra 2017). 

Iz utemeljitve:
Barbara Stupica ima na področju scenografije in oblikovanja lutk v slovenskem prostoru pomembno mesto s prepoznavno lutkovno poetičnostjo in estetiko. /.../ Svojega dela se loteva drzno, preudarno, celovito, včasih tudi ekstravagantno, a vselej s pravo mero uprizorljivega in umetniško dorečenega vizualnega vtisa vizualnih podob s slogovno izčiščenostjo lutkovne govorice. /.../ Področja, na katerih ustvarja Barbara Stupica na slovenski uprizoritveni sceni, so številna: od gledališča, plesa do opernih predstav ter filma, od grafičnega oblikovanja do ilustracije.