Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

55. predstava REALISTI tudi v znakovnem jeziku

19.04.2019

SNG Nova Gorica se pridružuje pobudi Gledališki tolmač, ki želi slovenska gledališča približati gluhim in jim omogočiti ogled predstav na odrih slovenskih gledališč.

Na slavnostno obarvani 55. ponovitvi predstave REALISTI, ki bo 23. 4. 2019, ob 20.00 na našem velikem odru, se bo igralcem na odru pridružila tolmačka Karin Brumen in igro tolmačila v slovenskem znakovnem jeziku ter tako gluhim v občinstvu pričarala edinstveno izkušnjo spremljanja predstave v živo.

Ideja za pobudo Gledališki tolmač je na Društvu gluhih in naglušnih Ljubljana vzklila v želji omogočiti gluhim vstop v edinstven svet gledališke umetnosti in ob tem ozaveščati slišeče prebivalstvo o pomenu socialne vključenosti invalidov. V prizadevanjih, da gledališki tolmači na odrih slovenskih gledališč dobijo stalno mesto, skuša Društvo gluhih in naglušnih Ljubljana ob podpori NLB in gledališč gluhim omogočiti celoleten dostop do tolmačenih predstav. Trenutno si lahko gluhi v štirih slovenskih gledališčih (SNG Nova Gorica, Anton Podbevšek Teater Novo mesto, Lutkovno gledališče Ljubljana in Prešernovo gledališče Kranj) že ogledajo 4 predstave, v živo tolmačene v slovenski znakovni jezik, nove predstave pa se obetajo tudi v naslednji gledališki sezoni. Predstave tolmačijo štirje tolmači slovenskega znakovnega jezika Nataša Kordiš, Natalija Spark, Martin Klepec in Karin Brumen, vsi otroci gluhih staršev, ki so znakovni jezik spoznavali že od rojstva.

Spoznajte pobudo Gledališki tolmač tukaj
Video tukaj