Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

REALISTI zmagali na Dnevih satire v Zagrebu

19.06.2019

Naša predstava Realisti je 18. 6. 2019 prejela veliko nagrado Večernega lista za najboljšo predstavo v celoti na 43. Dnevih satire Fadila Hadžića v Satiričnem gledališču Kerempuh v Zagrebu. Besedilo Jureta Karasa je na oder postavila režiserka Tijana Zinajić.

"Predstavo odlikuje močna kolektivna energija mladega ansambla, ki potrpežljivo in brez zadržkov iz prizora v prizor in iz songa v song osvaja prizorišče, gradi celoto minimalistično in obenem razkošno, organsko in artistično, nebrzdano in precizno. Pet igralcev in pianist na skoraj praznem odru nizajo slike, s katerimi kot na vrtiljaku potujemo skozi 'tukaj in zdaj', in v slogu kabareta odpirajo vprašanja od rasizma in šovinizma, snobizma in moralizma do družbenega licemerstva in odvisnosti od socialnih omrežij. Pri tem je smeh zdravilo, igra pa, na katero smo povabljeni - neubranljiva," je zapisala strokovna žirija, ki so jo sestavljali igralec Dražen Čuček, dramaturg Dubravko Mihanović ter gledališka kritičarka Bojana Radović.

Za Realiste je to že peta nagrada, pred tem so prejeli zlatega leva za najboljšo predstavo po izboru občinstva na festivalu v Umagu, na celjskih Dnevih komedije pa je predstava postala žlahtna komedija po izboru občinstva in strokovne žirije, Tijana Zinajić pa je prejela nagrado žlahtna režiserka.

Na festival v zagrebškem Satiričnem gledališču Kerempuh se je uvrstilo 13 predstav iz Hrvaške, Srbije, Slovenije ter Bosne in Hercegovine. Kot je poudaril direktor domačega gledališča Roman Šupković-Stipanović, želijo s festivalom predstaviti občinstvu najboljše satirične in komične predstave iz širše regije, ki s svojstveno sodobno poetiko in z brezkompromisnim humorjem spregovorijo o perečih družbenih vprašanjih našega vsakdana.
Letos so srečanje posvetili spominu na legendarnega hrvaškega komedijskega igralca Mladena Crnobrnja Gumbka in mu odkrili zvezdo na Kerempuhovi Stezi slavnih.