Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
29avgust
Ponedeljek

17september
Sobota

Video

 • Janko in Metka

 • Smrčuljčica

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Bolezen duše

 • In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek

 • Čriček in temačni občutek

 • jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

 • Božična pesem

 • Tutošomato

 • Trojanke

 • Realisti

 • Peter Kušter

 • Razparač

 • 52 hertzov

 • Tridesetletnice

 • Skrivnostni primer ali Kdo je umoril psa

Postavitev temeljnega kamna za zunanji avditorij SNG Nova Gorica

20.05.2022

Po tridesetih letih se projekt zunanjega avditorija v Novi Gorici približuje svoji dokončni uresničitvi. Novo zunanje prizorišče bo omogočilo izvedbo večjega nabora kulturnih prireditev, predstav, koncertov in drugih dogodkov v toplejših mesecih. Atraktivno zunanje prizorišče, ki bo lahko sprejelo 500 obiskovalcev, bo pomembno kulturno središče za širšo regijo in čezmejni prostor.

Novogoriška mestna občina je pomagala pri pripravi prostorskih aktov, koordinaciji projektantov, usklajevanju z nosilci urejanja prostora in pridobivanju mnenj. V izjemno kratkem roku je Mestna občina Nova Gorica na državo prenesla zemljišče, za potrebe investicije so pripravili lokacijsko preveritev vključno z mobilnostnim načrtom, s prestavitvijo komunalne infrastrukture vodovoda in možnostjo priključitve meteorne odvodnje objekta na vodni zadrževalnik Borov gozdiček pa so prispevali tudi k cenovni racionalizaciji izgradnje.

Zaključek izgradnje zunanjega avditorija, za katerega je naredil načrte Arhitekturni biro Ravnikar Potokar d.o.o., je predviden v letu 2024, ko bo tudi predan v upravljanje SNG Nova Gorica.

Mirjam Drnovšček, direktorica SNG Nova Gorica, je ob postavitvi temeljnega kamna izpostavila:

»Zunanji avditorij bo za SNG Nova Gorica velika pridobitev, saj bo ponujal možnosti novih uprizoritvenih praks, poleg tega pa bo v toplih mesecih, ki jih na Primorskem ni malo,  ponujal prostor za igranje predstav na prostem, in vemo, da ko je toplo, grejo ljudje veliko raje na prireditve, ki so zunaj kot pa v zaprte prostore. Na zunanji avditorij čakamo že od izgradnje gledališča pred skoraj tridesetimi leti in veseli smo, da bo gledališče končno zaključeno tako, kot ga je imel v mislih arhitekt Vojteh Ravnikar. Prepričana sem, da bo nov prireditveni prostor, na katerem se bodo lahko od spomladi do jeseni odvijale različne prireditve, dodaten magnet za obiskovalce iz širše regije – ne samo iz goriške občine. Ob tem bi se rada zahvalila Ministrstvu za kulturo, da je prepoznalo pomen takega prostora za Evropsko prestolnico kulture 2025 in se odločilo za to investicijo, Mestni občini Nova Gorica, ki je s prenosom zemljišč na državo ter ureditvijo in sprejetjem vseh potrebnih dokumentov bistveno pripomogla, da se bo lahko zunanji avditorij začel graditi, ter vsem (in ni jih malo), ki so kakorkoli pripomogli, da smo v tako kratkem času pridobili gradbeno dovoljenje in lahko začnemo z nadaljnjimi postopki. Izkoristila bi to priložnost in se še posebej toplo zahvalila podžupanji Damjani Pavlica, ki je s svojo neizmerno energijo in odločnostjo dosegla, da so se stvari vztrajno premikale naprej in lahko danes odkrijemo temeljni kamen.«

Damjana Pavlica, podžupanja Mestne občine Nova Gorica, ki je ves čas sodelovala pri pogajanjih z Ministrstvom za kulturo in pomagala pri pravočasni vložitvi dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja, je ob tem poudarila:

»Danes sem še posebej vesela, da postavljamo temeljni kamen za zunanji avditorij Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici. V posebno čast in ponos mi je, da smo prišli do te stopnje, ko lahko rečemo, da imamo že vse pripravljeno za začetek izvajanja investicije. Že ko smo dobili prestižni naziv Evropska prestolnica kulture 2025, smo imeli pred sabo ta projekt, ki je sicer star trideset let, in smo ga skupaj s prejšnjo direktorico SNG Nova Gorica, Majo Jerman Bratec, potegnili iz zaprašenih polic ter predstavili na Ministrstvu za kulturo RS. Pri tem nam je pomagala tudi nekdanja poslanka Elena Zavadlav Ušaj. Minister je bil nad tem navdušen in je obljubil, da avditorij v Novi Gorici bo. Ob tem se zahvaljujem ministrstvu in ministru, vsem sodelavcem na Mestni občini Nova Gorica, mestnemu svetu in svetnikom, Upravni enoti Nova Gorica ter nekdanji in trenutni direktorici SNG Nova Gorica. Zunanji avditorij bo prvi projekt, ki bo izveden v luči Evropske prestolnice kulture 2025 in je zato pomemben za obe Gorici ter za celotno goriško regijo.«

Slavnostni nagovor je imel tudi minister za kulturo RS, Vasko Simoniti, ki je med drugim povedal, da je po 1955 v zgoščenem času, po tem, ko se je na goriškem ustanovilo gledališče, leta 2022 prišlo do tega, da bomo lahko postavili amfiteater in bo v Novi Gorici zaživelo gledališče v polni meri z vsemi notranjimi in zunanjimi odri. Nova Gorica je mlado mesto in raste z univerzo, muzejem, galerijo in ostalimi kulturnimi institucijami in prav je, da ima tudi gledališče. Gradnja amfiteatra sovpada tudi z Evropsko prestolnico kulture 2025 in iskreno upam, da bo amfiteater čez tri leta tukaj v polni meri zaživel kot primorsko kulturno središče, ki bo srkalo vso okolico, ki je vedoželjna in ima določena pričakovanja. Le-ta pa naj bodo zadoščena tudi s kakovostnim gledališčem, ki pa naj bo komunikativno, da bo privabilo publiko in polnilo njihove duše, tako kot ga je polnil teater že pred 2500 leti.

Temeljni kamen 1Temeljni kamen 2Temeljni kamen 3 Fotografije: Mateja Pelikan