Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
22maj
Sreda ob 20.00

Goran Vojnović

Pod svobodnim soncem

SNG Nova Gorica, veliki oder

23maj
Četrtek ob 20.00

Shelagh Stephenson

Pet vrst tišine

SNG Nova Gorica, mali oder

25maj
Sobota ob 20.00

Slavnostna podelitev primorske gledališke nagrade tantadruj

SNG Nova Gorica, veliki oder

31maj
Petek ob 19.00

Tijana Grumić

52 hertzov

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

 • Pod svobodnim soncem

 • Distanca

 • Ko se mrtvi prebudimo

 • Ubesedovanje

 • George Kaplan

 • Umirajoči bog Triglav

 • Oleanna

 • Neustrašne

 • Janko in Metka

 • Smrčuljčica

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Kaos

 • Antigona

 • Perpetuum mobile

 • Mojster in Margareta

 • Čriček in temačni občutek

Nagrado TANTADRUJ ZA ŽIVLJENJSKO DELO prejme lektor in prevajalec SREČKO FIŠER

14.05.2024

Na novinarski konferenci, 14. maja 2024, smo razkrili prejemnika nagrade TANTADRUJ 2024 ZA ŽIVLJENJSKO DELO, ki jo prejme upokojeni lektor SNG Nova Gorica in večkrat nagrajeni prevajalec SREČKO FIŠER.

»Počaščen sem, ta beseda je za to priložnost lepa in iskrena. Nagrada mi pomeni krono dela, čeprav ji bom poskusil še kaj dodati. Ta nagrada mi dobro zveni, ker se imenuje tantadruj, po junaku našega Cirila Kosmača, ki je med drugim pisatelj, s katerim sem se v svoji gledališki karieri precej in ne neuspešno ukvarjal. Tantadruj je tisti norček, ki si želi umreti, jemljimo to kot navodilo za nesmrtnost, ker njemu ne uspe ...,« je dejal nagrajenec na novinarski konferenci.

Iskrene čestitke!

14. slavnostna podelitev primorskih gledaliških nagrad TANTADRUJ bo v soboto, 25. maja 2024, po predstavi Mnogo hrupa za nič Williama Shakespeara (predstava začne ob 20.00) na velikem odru SNG Nova Gorica.

Dramsko besedilo Mnogo hrupa za nič je prevedel prav prejemnik tantadruja za življenjsko delo, Srečko Fišer.

Poleg nagrade za življenjsko delo (člani žirije so Marij Čuk, Vesna Humar in Alen Jelen) bomo podelili tudi nagrade za predstavo v celoti, igralsko stvaritev in gledališki dosežek (člani žirije so Matej Bogataj, Ana Perne in Martin Lissiach). Nagrajenci bodo razkriti na slavnostni podelitvi.

Primorsko gledališko nagrado TANTADRUJ so pred štirinajstimi leti ustanovila tri primorska gledališča (SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče Trst), da bi z njo zaznamovali delo posameznih ustvarjalcev, ki spodbujajo umetniško rast in razvoj gledališke umetnosti.
 

UTEMELJITEV NAGRADE TANTADRUJ 2024 ZA ŽIVLJENJSKO DELO

Srečko Fišer že več kot štiri desetletja sooblikuje podobo gledališča kot lektor, prevajalec in avtor dramskih besedil. Največ je seveda ustvarjal v novogoriškem gledališču, kjer je bil do nedavnega zaposlen kot lektor, bil tudi umetniški vodja in dragocen dramaturški sodelavec, v vseh slovenskih gledališčih pa igrajo njegove odlične prevode tako sodobnih kot klasičnih iger iz italijanskega, angleškega in francoskega jezika. Zadnji, Mnogo hrupa za nič, je že njegov petinštirideseti prevod dramskega besedila, ob tem pa je prevedel še vrsto pomembnih proznih del in poezijo štirih literarnih velikanov, Tassa, Shakespeara, Michelangela in Petrarce. Med njegovimi dramskimi deli izpostavimo veličastno zgodovinsko fresko Medtem po motivih romana Prima Levija, nagrajeno s Smoletovo nagrado za najboljše dramsko besedilo, dramatizacijo Tistega lepega dne po noveli Cirila Kosmača, ki je bila ena največjih gledaliških uspešnic takrat še Primorskega dramskega gledališča, ter samosvoje sprepleteno dvodelno igro Pogovori, samogovori, tudi po motivih in besedilih Cirila Kosmača.

Ustvarjanje Srečka Fišerja je odlično tako na polju literature kot gledališča, pomenljivo intenzivno pa na njunem stičišču. S poglobljenimi jezikovnimi, umetnostnimi in humanističnimi znanji ter sposobnostjo prepričljivega posredovanja svojih izkušenj in teoretičnih razmislekov je kot lektor sooblikoval številne izvrstne predstave novogoriškega gledališča. Njegove pretanjene in hkrati konceptualno osmišljene gledališke lekture bi bilo ustrezneje označiti kot jezikovno dramaturško svetovanje. S posebno ljubeznijo pa se je ukvarjal prav z uveljavljanjem primorskega dialekta in vzpostavljanjem njegovega pomena, saj »dialekt ni le ornament«, ampak »bivanjska podlaga človeka«.

Srečko Fišer je obogatil in še bogati ne samo primorski, temveč slovenski gledališki prostor z izstopajočim intelektualnim duhom in hkrati pretanjenim čustvovanjem, dojemanjem in razumevanjem življenja, usod posameznika in skupnosti. In pristopa tako k posamezniku, ki tiho bere sam zase, kot h gledališkemu občinstvu, ki hrepeni po kolektivni katarzi. Njegovo kreiranje literature, izvirne in prevodne, ter štiri desetletja prizadevanj, da se v gledališču misel čim ustrezneje transformira v zvočno podobo, si zagotovo zasluži tudi priznanje v obliki nagrade tantadruj, poimenovane po literarnem junaku njemu tako ljubega primorskega avtorja.

Seznam stvaritev in nagrad Srečka Fišerja v SNG Nova Gorica.

Foto: Peter Uhan