Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Anton Medved

Randez - vous

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

tehnika

  • Vodja predstave
    Peter Božič
  • Tehnični vodja
    Mitja Čubrilo

Igrajo

premiera

26. maj 1971, v Solkanu

v medijih

ZADNJA LETOŠNJA PREMIERA GLEDALIŠČA V NOVI GORICI
Uprizorili so A. Medveda staro komedijo »Rendez-vous« – Z igro bodo nastopili tudi na Goriškem.


Za zadnjo premiero v tej sezoni je Primorsko dramsko gledališče izbralo že na pol pozabljeno komedijo iz starejše slovenske literarne zakladnice »Rendez-vous« Antona Medveda, ki ga poznamo predvsem kot pesnika epskih pesnitev. Za literarne sladokusce bi bila ta uprizoritev težko opravičljiva, za tiste, ki poznajo funkcijo gledališča ob meji brez tradicionalnega občinstva ter njegovo poslanstvo, pa se zdi uprizoritev neke vrste osvetlitev dosedanjega repertoarja. Z delom bo gledališče nastopalo v manjših središčih na obeh straneh meje ter tako poskusilo navajati na gledališke predstave novo občinstvo.
Novo goriško premiero »Rendez-vous« je pripravil kot gost Franc Uršič. Režiser se je posvetil tudi tekstu, ki ga je nekoliko opilil ter osvežil s pevskimi vložki. Tako je premiera v bistvu zvenela kot neke vrste operetna predstava. Fabula dela je preprosta: Meščanska družina upokojenega stotnika ima dve za možitev godni hčeri. Vsaka po svoje sanja o svojem princu in v te sanje se vključi tudi hišna služkinja, ki pač prisluhne pogovorom med starejšo hčerko in njenim izvoljencem. O dogovorjenem sestanku med njima obvesti mater, ki pa naroči hčerki, naj gre naproti očetu, ki prihaja iz daljnega mesta ter gre seveda namesto nje sama na sestanek z bodočim zetom. Po naključju odkrije upokojeni častnik ženino ruto in po zaslugi služkinje izve, da je bila žena na sestanku z bodočim zetom. V ljubosumnosti se odloči za dvoboj. Seveda se na koncu vse pojasni in srečno konča.
Režiser je v igri poudaril predvsem komične situacije. S tem je dal dovolj prostora igralskemu ansamblu za tekoče nizanje veselih dogodivščin pred gledalci. Daleč pred ostalimi igralci je bil Boris Cavazza, ki je tokrat prvič gostoval v Novi Gorici. Odličen je bil zlasti v upodobitvi ljubosumnega stotnika Evgena Lokarja. Prijetna soigralka mu je bila Berta Ukmarjeva. Tea Glažarjeva in Jerica Mrzelova sta z dovolj gracioznosti upodobili navihani hčerki, medtem ko sta bila njuna izvoljenca Feri Camplin in Iztok Jereb. Izvirno je upodobila nerodno služkinjo Dragica Kokot-Šolarjeva.
Primorski dnevnik, 28. 5. 1971.

tehnične opombe

Razsvetljava Dare Štrekelj; garderoba Ida Bremec; odrski mojster Ludvik Hvala.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.