Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

John Patrick Shanley

Dvom

Gostujoča predstava Prešernovega gledališča Kranj

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Igrajo

o delu

V katoliški šoli v Bronxu vlada konservativna, a načelna sestra Alojzija, ki je strah in trepet vseh učencev, pa tudi nun, ki poučujejo na šoli. Njeno nasprotje je oče Flynn, župnik in učitelj telovadbe, saj s svojimi pridigami presega miselno ozkost. Zaradi odprtosti je blizu učencem, kar v sestri Alojziji začne vzbujati sume. Nasprotja med njima prerastejo v konflikt, zaradi katerega njen dvom samo še narašča. V zapletu se pokažejo dileme, povezane s spolnimi zlorabami v šoli in tudi katoliški cerkvi. S Pulitzerjevo nagrado nagrajena drama Dvom je prva uprizoritev, ki se pri nas loteva te tematike.

John Patrick Shanley je znan ameriški dramatik, filmski scenarist in režiser. Za svoja dela je dobil veliko nagrad, najbolj pa gotovo izstopajo: oskar za scenarij filma Mesečnica (Moonstuck) ter Pulitzerjeva nagrada, Drama Desk, nagrada Tony in nagrada Obie, ki jih je dobil leta 2005 za dramo Dvom. Leta 2008 je dramo Dvom priredil za film in ga tudi režiral, glavne vloge pa so odigrali Meryl Streep, Philip Seymour Hoffman in Amy Adams.

v medijih

Nova kranjska uprizoritev odrazu premišljenost v oblikovanju vlog  pa tudi v siceršnjem podajanju Shanleyjeve drame, ki kljub znani filmski različici dobrodošlo prihaja med slovensko občinstvo z aktualno zgodbo v osnovi - in predvsem s številnimi vidiki, kijih skoznjo razpira in daje v razmislek. Uprizoritev Shanleyjevega Dvoma v Prešernovem gledališču Kranj je z aktualno zgodbo in premišljeno postavitvijo v slovenskem prostoru več kot dobrodošla.
Ana Perne, Dnevnik

Asketska, a izrazito večdimenzionalna predstava, ki ne odgovarja in poučuje, temveč pripoveduje in daje misliti.
Staša Grahek, Radio Slovenija

Ne zgodi se prav pogosto, da pridem iz gledališča z odprtimi usti in cmokom v grlu. Prav to se mi je zgodilo ob predstavi Dvom Prešernovega gledališča Kranj…Odlično besedilo je v Kranju naletelo tudi na odlično gledališko ekipo, ki je zapisane besede prenesla v odrsko življenje….
Jože Bartolj, Radio OgnjiščeKomentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 06. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Četrtek 1, Konto in Izven.
  • 07. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Petek 1, Konto in Izven.
  • 08. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Sobota 1, Konto in Izven.
  • 19. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Sreda 1, Konto in Izven.
  • 20. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Četrtek 2, Konto in Izven.
  • 21. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Petek 2, Konto in Izven.
  • 22. 11. 2014 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Sobota 2, Konto in Izven.