Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Simona Semenič

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, 2017

Veseloigra z Vipavskega

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

SNG Nova Gorica in SMG Ljubljana

premiera

04. februar 2021, SNG Nova Gorica. veliki oder

o delu

Leta 1963 se v Vipavski dolini vaščani pripravljajo na dva dogodka ob isti uri – mašo za veliki šmaren z gospodom škofom in proslavo za dan graničarjev JNA s tovarišem sekretarjem centralnega komiteja. Odločitve, ki jih morajo sprejeti, so težke. Bodo zveste ovčice ali poslušni tovariši?

Besedilo Simone Semenič je izjemna komedija, prava besedilna bravura, ki se po eni strani igra z žanrom komedije, tako da preizprašuje meje komičnega, po drugi pa z meščansko predpostavko gledališča, ki je provokacijo pripravljeno sprejeti, a le do določene mere. Že v »napotkih za uprizoritev« se neizprosno zahteva brezkompromisnost: »če imajo igralke in igralci kakršenkoli predsodek ali težave z goloto in seksualnostjo na odru, naj ne sodelujejo pri uprizarjanju tega besedila«. Liki po avtoričinih besedah tudi nikakor ne smejo biti kot iz reklam, temveč izpostavljeni z vsemi svojimi fizičnimi pomanjkljivostmi. S tem avtorica dregne tudi v lepotne ideale sodobne potrošniške družbe.

jerebika, štrudelj, ples pa še kaj je igra o nekem zgodovinskem času in o manifestacijah temeljne slovenske ideološke razklanosti na klerikalni in liberalni pol. A bolj se zadeva razpleta, bolj postaja portret sodobne slovenske družbe, v kateri ideološko prepričanje zlahka zamenja pragmatična korist.

Simona Semenič, po rodu iz Ajdovščine, je najbolj prodorna in produktivna slovenska dramatičarka. Pred dvema letoma je prejela nagrado Prešernovega sklada, kar tri njene igre so bile nagrajene z Grumovo nagrado. Njena besedila so prevedena v številne tuje jezike. Na novogoriškem odru smo že krstili njeno igro 24 ur, tokrat pa bomo uprizorili komedijo jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki jo je napisala v podnanoškem narečju. Predstavo, v kateri se bodo združili igralci Slovenskega mladinskega gledališča in domačega ansambla, bo režiral Jure Novak, režiser, avtor in izvajalec vrste uspešnih predstav v različnih slovenskih gledališčih, v SNG Nova Gorica pa bo tokrat ustvarjal prvič.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.