Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Miha Nemec

Charms of Harms

Kolektivno gledališče po motivih Daniila Harmsa

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

Teater na konfini, Mesto knjige  

premiera

09. december 2020, Nova Gorica

Premiera je štiridnevni dogodek, ki traja od 9. do 12. decembra 2020.

o delu

Projekt nastaja po principu kolektivnega gledališča, ki se navdihuje pri teatroterapiji Nikolaja Jevreinova (1879–1953) in pri gledališču spontanosti ter psihodrami J. L. Morena (1989–1974). Osvetljuje pomen kreativnih postopkov, ki so jih v preteklosti uporabljali ruski avantgardisti in zaradi katerih je ta umetniška smer dosegla globalni odziv, primerljiv z renesanso. Tematsko bo projekt reflektiral teme »upanje«, »obup«, »bog« in »umetnost resničnega«, ter si prizadeval ponovno vzpostaviti povezavo med umetnostjo in vero, temelječo na delu in življenjski zgodbi svetovno znanega ruskega avantgardnega pisatelja in umetnika iz St. Peterburga Daniila Harmsa in njegove avantgardne skupine Oberiu. (Eden njegovih nadimkov je bil tudi Charms.) Projekt kot gledališka uprizoritev, teatralizacija življenja in dokumentarno gledališče išče svoj estetski izraz v tragikomičnem žanru kreativnega nesmisla. Bistveni cilji projekta so vzpostaviti kolektivno gledališče na Goriškem za podporo ustvarjalnemu potencialu prostora; revitalizirati vlogo posameznika v skupnosti, ozaveščati odpore do obravnavanih tem in jih transformirati s pomočjo kreativnih umetniških gest; analizirati pojav samoizolacije posameznikov v družbi zahodnega sveta in naraščanje tega pojava kot posledice epidemije ter vzpostaviti družbeno koristno kolektivno gledališče in združevanje različnih umetniških praks, ki niso vezane na potrebe in politiko repertoarnega gledališča in ostalih vej uprizoritvenih dejavnosti.

Končni dogodek bodo sestavljali štirje uro in pol trajajoči tematski gledališki dogodki – »slučaji«, ki se bodo zvrstili v štirih zaporednih večerih na različnih mestih in bodo premiero doživeli med 9. in 12. decembrom 2020, s ponovitvijo med 16. in 19. decembrom 2020, v Novi Gorici ter nato še v Ljubljani in Zagrebu.

Ustvarjalci projekta vabijo vse zainteresirane, da se jim priključijo v ustvarjalnemu procesu v okviru petih skupinskih srečanj in / ali kot gledalci v končnem dogodku. Celotno vabilo si lahko ogledate tukaj.

 

druge opombe

Projekt financirata MONG in GO EPK 2025.

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.