Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Edward Albee

Kdo se boji Virginie Woolf?

Who's Afraid of Virginia Woolf?, 1962

Studio SNG Nova Gorica

Presunljiva zakonska drama

na sporedu

spletni nakup vstopnic

  • 14. 05. 2021 ob 20.00 SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera
  • 15. 05. 2021 ob 20.00 SNG Nova Gorica, veliki oder. Preloženo.
  • odpovedano

premiera

14. maj 2021, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Pozno zvečer po zabavi na fakulteti Marta, rektorjeva hči, in njen mož George, docent zgodovine, v goste povabita mlajšega profesorja Nicka in njegovo ženo Honey. ''Zabava po zabavi'' se iz ljubeznive družabne atmosfere sprevrže v krut spopad, v katerem se razgalijo trpke skrivnosti dolgoletne toksične zakonske zveze in potlačene frustracije mlajšega para. Kompleksna drama o boju med moškim in žensko ter prepletanju realnosti in iluzij se dogaja v ameriškem univerzitetnem naselju v začetku druge polovice prejšnjega stoletja, vendar je spričo lucidne analize hipokrizije finih meščanov enako vznemirljiva tudi danes.

Najslavnejša igra ameriškega dramatika Edwarda Albeeja je ob prvi izvedbi na Broadwayu  razburkala javnost in doživela diametralno nasprotne odzive, kmalu pa je dosegla mednarodno slavo, še zlasti po odmevni filmski verziji z Elizabeth Taylor in Richardom Burtonom. Na slovenskem je bila prvič uprizorjena že dve leti po nastanku, sledilo je še pet uprizoritev, tokrat pa bo zaživela v okviru Studia, novega posebnega programa novogoriškega gledališča.
 

»Igra Kdo se boji Virginie Woolf? je dovršena stvaritev Edwarda Albeeja in moja prikrita ljubezen že vrsto let. Gledalcu, igralcu in režiserju pušča popolno svobodo ter v vsakomur njemu lasten odtis. Duhovita v sporočilnosti, ki jo podaja skozi absurdno komičnost situacij, se ukvarja z osnovnim vprašanjem smisla človekovega bitja in žitja. Sprašuje se tudi in predvsem: Kaj je resnica?!

Kdo ve, ali so blodnje zakonskih parov vzrok ali posledica vesoljne konfuznosti? Z ostro jezikavostjo, strašljivo izraznostjo, otroško ranljivostjo in smešno naivnostjo protagonistov je Albee svojo mojstrovino prignal do skrajnosti.«

Radoš Bolčina

 

druge opombe

Kostumi so iz fundusa SNG Nova Gorica.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 14. 05. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera
  • 15. 05. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Preloženo.
  • odpovedano