Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Banket. Črna oda sedanjosti

Gostuje Zavod 0.1

Stereodrama

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

Cankarjev dom Ljubljana, Radio Študent. S finančno podporo Ministrstva za kulturo RS in Mestne občine Maribor.

o delu

Banket je spodletela ceremonija, protokol z napako. Svečanost, ki se nikoli ne začne in se zato tudi nikdar ne more končati, ko traja, pa se ves čas spotika ob svojo lastno absurdnost.

Banket ni nikakršen uradni incident. Je povsem osebna zadeva Junaka, ki je vedno tam, kjer je treba, ki je vselej na pravem kraju. Dokler se ne ozre okrog sebe in ugotovi, da je žrtev tistih – saj veste, katerih – ki mu izmikajo tla pod nogami, in ki njegov, še trenutek nazaj domači ter poznani svet, spreminjajo v strašljivo in izkrivljeno realnost. A ti – saj veste, kateri – ga ne morejo ustavit. Tudi ko je Junak povsem iz sebe, ostaja priseben. V svoji prisebnosti je absoluten, neizprosen in do kraja nesmiseln. Tako kot je nesmiseln banket. Podelitev nagrade za življenjsko delo, ki bi se je morali udeležiti vsi, pa žal o njej očitno ni bil obveščen nihče. Spodletela ceremonija, protokol z napako. Življenje, ki je zamudilo samo sebe.


Predstava Banket je narejena po motivih romana Dvojnik Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, ki ga glasbeno dopolnjuje muzika Roberta Schumanna. V vlogah edinih protagonistov – Junaka in Pianista – nastopata Sebastjan Starič in Nejc Lavrenčič. Banket podpisuje režiserka Tatjana Peršuh.


Žanrsko se predstava predstavlja kot pavlihijada, komedija s tragičnim podtonom, burleska, ki neprestano preigrava starodavno dvojnost smešnega in nelagodnega. Junak in Pianist sta komična v svoji resnobnosti, tragična v prebliskih duhovitosti, nora v lastni modrosti in dosledna v svojih napakah, ki niso odklon, pač pa pravilo. Drug drugemu v maniri dvojnika nastavljata zrcalo, iz katerega v nas zre Človek kot zamujena priložnost. Če bi bil Banket glasba, bi v desnem zgornjem kotu partiture pisalo: »Smešno. Za umret. / Za crknit.«

 

Ustvarjalke in ustvarjalci:


Režija – Tatjana Peršuh

Junak – Sebastjan Starič

Pianist – Nejc Lavrenčič

Glasba – Robert Schumann

Dramaturgija – Boštjan Narat

Kostumografija – Timotej Rosc

Scenografija – Damir Leventić

Oblikovanje svetlobe – David Orešič

Oblikovanje – Hana Jesih

Fotografija - Drago Videmšek

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 16. 11. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente