Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Pénélope Bagieu, Larisa Javernik

Neustrašne

Neustrašne, 2022

Portreti neuklonljivih žensk

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

05. november 2022, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Za oder prirejena serija stripovskih vinjet francoske avtorice Pénélope Bagieu govori o ženskah, ki so si drznile biti drugačne, samosvoje in pogumne, o ženskah, kot so plavalka, igralka in pisateljica Annette Kellerman, zbiralka umetnin Peggy Guggenheim ali svetovna popotnica slovenskega rodu, pisateljica, pesnica in zbirateljica Alma Karlin. Njihove želje, hrepenenja, delo, izumi, plesni spektakli, pesmi so pogosto terjale visoko ceno. Veliko so tvegale in s tem opazno ali subtilno zaznamovale zgodovino. Portreti neustrašnih žensk so potovanje po zgodovini pionirk poklicev, izumov, umetnosti in upora, so potovanje po ženski duši, polni strahu, poguma, ovir, katarze in boja za pravico do obstoja lastne identitete, s čimer bi pripomogle dobrobiti sebe in drugih. Je humorno, živahno, empatično potovanje, gledano skozi družbeno, zgodovinsko, politično, javno in intimno perspektivo ter zagovarja drugačnost kot vrednoto življenja, zgodovine in osebne rasti. 

Priredbo besedila sta pripravili strokovnjakinja za mladinsko literaturo Larisa Javernik in režiserka Mateja Kokol. Uprizoritev je preplet zvrsti – dramskega, glasbenega in fizičnega gledališča, ter preplet žanrov – od epopeje, tragedije, komedije do zgodovinske, pustolovske in romantične drame. Namenjena je najstnicam in najstnikom, pa tudi starejšim upornikom. Zanimiva je tako za dekleta kot tudi fante, ki skozi predstavo odkrivajo zapleteno dušo, ki morda le ni tako drugačna od njihove. Morda je skozi zgodovino morala biti le nekoliko bolj »neustrašna«.  


Tragični in komični trenutki zgodovine ženske duše so dekletom in fantom v inspiracijo ter v pomoč pri razumevanje sebe in sveta okrog njih.

Mateja Kokol

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.