Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

William Shakespeare

Mnogo hrupa za nič

Much Ado About Nothing, 1600

Glasbena komedija

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

11. april 2024, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Vojne je konec. V mesinsko palačo pride na obisk skupina vojakov, med njimi tudi Claudio in Benedikt. Prvi se na mah zaljubi v Hero, hčer mesinskega vojvode, drugi pa se zaplete v besedno dvobojevanje z njeno sestrično Beatrice. Prvi par se hitro dogovori za poroko, drugi ljubezen prezira in se iz nje kar naprej norčuje. A v palači se porodi skrivni načrt, po katerem naj bi se tudi Beatrice in Benedikt zaljubila. Tako se začne komedija zmešnjav, polna romantike in bistroumnosti, strasti, skrivnosti, zvijač in zarot … Toda lahkotna igra zdrsne v zlobne spletke, ki postanejo življenjsko usodne, a se iz njih vendarle izvije srečen konec, dvojna poroka.

Tokratna uprizoritev Shakespearove klasične komedije o dveh parih zaljubljencev z različnimi pogledi na zaljubljenost bo v ospredje postavila konflikt, ki nastane, ko se po dolgem času iz vojne vrnejo možje in doma najdejo ženske, ki so se v tem času navadile na življenje brez moških – samoodločanje, samostojnost, svobodo. Zato jim niso več pripravljene prepustiti moči in tu se začnejo novi razlogi za zabavne prepire, v katerih kljub vsemu, kot vedno v vseh časih in krajih, zmagata naklonjenost in ljubezen, saj moški in ženske drug brez drugega ne morejo obstajati.

Komedijo Williama Shakespearja, eno najlepših komedij svetovne dramske zakladnice, prirejeno v sodobnem duhu emancipacije in na vseh področjih prebujajoče se ženske energije, bo na oder SNG Nova Gorica postavila Ivana Djilas, prepoznavna po glasbeno gledaliških spektaklih, kakršna bo tudi tokratna uprizoritev.

 

Beatrice: Knezi in grofje! Knežje pričanje vsekakor, krasna zgodba, krasen grof, cukergrof! Samo zaradi njega da sem moški! Ali da imam prijatelja, ki bi bil moški zaradi mene! Ampak možatost se je razlezla v poklončke, pogum v dobrikanje, možje so postali en sam finčkan jezik. Zdaj je  hraber kot Herkul, kdor izusti laž in jo potrdi s prisego. S samo željo ne morem postati moški; torej bom umrla ženska s samo žalostjo.

William Shakespeare

 

 

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.