Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Beton Ltd.

Ich kann nicht anders

Gostuje Bunker, Ljubljana

Performans

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.

o delu

Avtorsko poetiko kolektiva Beton Ltd. (Katarina Stegnar, Branko Jordan, Primož Bezjak) zaznamuje iskanje osebnih vstopov v globalna vprašanja – njihova pozicija je pogosto performerska –, iskanje novih, hibridnih formatov uprizarjanja in mojstrsko obvladovanje uprizoritvenih tehnik. Ich kann nicht anders je njihova peta predstava, kjer nas kontrapunkt med popolno intimo in odzveni globalnih dogodkov spomni na tezo Srećka Horvata, da je prava revolucija vedno revolucija vsega, vseh družbenih odnosov, tudi najbolj intimnih.
Svet okoli nas je nasičen z dogajanjem, nasičen s spremembami in, če obstaja konstanta, je to trenutno negotovost. Slutimo spremembe, a kakšne bodo, se še ne izrisuje jasno. Ena izmed možnih strategij boja proti oglušujoči glasnosti sveta, je umik v svoj svet. Ne predaja, ampak obramba lastnega intimnega teritorija pred zunanjim svetom. Umik v intimo, kjer je svoboda možna in kjer je utopija – zdaj.
 

Beton Ltd. sestavljajo aktivni člani skupine Betontanc, ki jo je v začetku devetdesetih ustanovil režiser Matjaž Pograjc in je vse od takrat eden vodilnih slovenskih kolektivov na področju sodobnih scenskih umetnosti. Primož Bezjak, Branko Jordan in Katarina Stegnar septembra 2010 v produkciji zavoda Bunker naredijo prvi skupni avtorski projekt Tam daleč stran (Uvod v ego-logijo) pod imenom Beton Ltd, ki se pomensko nanaša na družbo z omejeno odgovornostjo.
Kolektiv Beton Ltd. se problematik sodobnega sveta vsakič znova loteva z dobršno mero samorefleksije in humorja, z inovativnimi uprizoritvenimi načini in postopki. Izhodišče predstave Rečem, kar mi rečejo, naj rečem so Beckettovi Neimenljivi in mehanizem simultanega prevajanja, ki omogoča »prevod generacije«, ki živi v času dvomov, tesnob, strahu in nekakšne neotipljive grozovitosti, podrejena diktatu nenehnega samospraševanja, samoprepričevanja in preverjanja lastne identitete.
Nadaljevanje poetike Beton Ltd. se najbolj neposredno navezuje predvsem na vprašanje ego-logije kot strašljivega statusa quo, pri čemer vest, zavest in odgovornost do sveta ali mesta drugega v njem ne igrajo več nobene druge vloge od tiste, da služi podrejanju zunanjim pravilom. Pri tem ne gre toliko za novo estetiko, temveč bolj za »stanje«, v katerem delujemo in ki ga ne (z)moremo več soustvarjati. Umetnost pač nima nobene veze z jasnostjo – ne glede na to, koliko nas slednja zanima ali se nas (ne)posredno dotika.

Katarina Stegnar (Ljubljana, 1976) je igralka, plesalka in performerka, diplomantka AGRFT in ena najbolj vsestranskih gledaliških ustvarjalk, ki deluje tako v okviru institucionalnih gledališč kot neodvisne produkcije. Skozi čas je razvila svojevrstno uprizoritveno polje, v katerem raziskuje načine scenske predstavitve in problematizira tako lastno ustvarjalnost kot medij, v katerem se izraža. Od leta 1999 je stalna članica skupine Betontanc, od leta 2004 skupine Via Negativa, od leta 2015 pa je stalna članica Slovenskega mladinskega gledališča. Leta 2016 je prejela nagrado Prešernovega sklada za posebne umetniške dosežke.

Primož Bezjak (Maribor, 1977) je igralec, plesalec, performer in diplomant AGRFT. V gledališkem prostoru je navzoč od leta 1999, ko je postal član skupine Betontanc. Od takrat je aktiven tako v okviru gledaliških institucij kot neodvisne plesne in gledališke produkcije, v mednarodnih koprodukcijah in na filmu. Od leta 2008 je stalni član Slovenskega mladinskega gledališča.

Branko Jordan (Novo mesto, 1977) je performer in igralec, diplomant AGRFT, ki se je po končanem študiju izobraževal na International School of Theatre Antropology. Je nekdanji član SLG Celje, SNG Drama Ljubljana in PG Kranj, od leta 2009 je član Drame SNG Maribor. Od leta 2000 je član skupine skupine Betontanc, poleg tega sodeluje tudi v drugih gledaliških projektih, mednarodnih koprodukcijah, na filmu in radiu.

Gledalce obveščamo, da uprizoritev vsebuje prizore golote.Komentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 06. 03. 2018 ob 20.00. SNG Nova Gorica, zaodrje. Za abonma Mali oder, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente