Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Carlo Goldoni

Krčmarica Mirandolina

La Locandiera

Gostuje Slovensko stalno gledališče Trst

Klasična komedija

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 2 uri in ima odmor

o delu

Komedija iz leta 1752 govori o krčmarici in o treh gostih, ki ji vsak na svoj način dvorijo: prvi je premožni grof in skopuh, drugi je markiz brez denarja, tretji pa vitez, ki se ponaša s tem, da je sovražnik žensk in da se ga ženske manipulacije ne dotaknejo. Za Krčmarico postane demantiranje njegovih prepričanj izziv, ki se zaključi z uspehom.
Besedilo je v zgodovini italijanskega teatra in v opusu Carla Goldonija osrednjega pomena kot odraz prehodne faze. Emancipacija ženske je v tem primeru zrcalo vzpona novega vodilnega družbenega sloja, ki pridobiva oblast s trgovino in s trdim delom, za razliko od plemičev kot sta Grof in Markiz, ki sta vsak na svoj način dekadenčni znamenji preteklega časa. Drugi prehod pa je v stilu in v pripovedi, saj se izumetničeni svet mask dokončno prelevi v »gledališče sveta«, v realne osebe in situacije: na eni strani  ekscentrični igralki Dejanira in Hortenzija, na drugi stvarna Krčmarica in njen izvoljenec, služabnik Fabrizio, oba z nogami na trdnih tleh.

Režiserka Katja Pegan, narečna priredba Patrizia Jurinčič Finžgar, scena Voranc Kumar, asistentka scenografa Noemi Zonta, kostumi Vasilija Fišer, glasba Mirko Vuksanović, koreografija Miha Krušič, frizerka in maska Tina Humar, dramaturgija Sandi Jesenik, foto Luca Quaia

Igrajo Nikla Petruška Panizon, Tadej Toš, Primož Forte, Vladimir Jurc, Franko Korošec, Maja Blagovič, Lara Komar

Glasbeniki Robert Vatovec, Aljoša Vuksanović, Vid Prinčič

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.