Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Ikarus

MN Dance Company v sodelovanju z Balletto di Roma in SNG Nova Gorica

Diptih na mitično temo

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

 

Ikar je sin slavnega Dedala, atenskega kiparja, stavbenika in kamnoseka, ki je bil kazensko izgnan na otok Kreto; tam je za kralja Minosa zgradil znameniti labirint, v katerega je dal Minos zapreti Minotavra. Da bi ubežal ujetništvu na Kreti, je Dedal zase in za sina izdelal krila iz voska in perja. Sina je posvaril, naj leti nizko nad morjem in ne preblizu sonca. Vendar se je Ikar med letom dvignil previsoko, vosek se je od sončne pripeke stalil in deček je strmoglavil v morje.

Ikarjeva zgodba nas navdaja z vprašanjem: je Ikar heroj ali lahkomiselnež? Mnenja o tem so bila vedno deljena. V nas se bije boj med razumom in srcem. Nekateri so videli predvsem padec, drugi predvsem polet – odvisno  od pogleda. Od malega se učimo držati se točno določenih pravil, ki pripomorejo k našemu preživetju in obstoju družbenega sistema. Ne smemo izstopati in ne pasti pod povprečje. Ikar pa je utelešenje človekovega stremljenja, da bi prestopil meje mogočega, spoznal nove možnosti, se podal v neznano, odkril nove dimenzije. Ustvarjalne duše se zlahka poistovetijo z likom Ikarja, ki navdihuje. Umetniki si vedno želijo v neznano, nemogoče. Plesalčeve želje so poleteti, se dvigniti k soncu. Leteti nizko ali visoko? Morda pa je sredina najboljša izbira.

Mit, ki je navdihnil že veliko umetnikov, navdihuje tudi dvodelno plesno uprizoritev, nastalo v produkciji MN Dance Company v sodelovanju z italijanskim Balletto di Roma in SNG Nova Gorica. 

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.