Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Nedoločena frekvenca

Gostujeta Društvo Slovenski tolkalni projekt in KUD Cortesia

Plesni koncert

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

 

Nedoločena frekvenca je poglobljen dinamičen plesni koncert, ki ga izvajajo trije plesalci in štirje tolkalci. Občinstvo je povabljeno na potovanje po nenehno spreminjajočih se konstelacijah, po katerih se trojica plesalcev usmerja v dinamičnem spektru gibalnih kvalitet in stanj. Zasnova projekta je nastala iz spraševanja o pomenu spomina v sedanjem trenutku in se vrti okoli verižnega učinka, ki ga imajo celo dozdevno manj pomembne izkušnje na našo identiteto. Izbrana glasba, gib in svetloba ustvarjajo bogat mozaik teksture, prostora, časa in arhitekture. Vprašanja kvantne mehanike, polarnosti in dvojnosti povzdignejo delo, medtem ko plesno telo postaja vodnik za uresničitev in udejanjenje običajno neotipljivih vidikov, zaradi katerih smo to, kar smo. Delo upošteva neskončno mrežo povezav in konfiguracij, ki obstajajo med nami, medtem ko izvajalci utelešajo in ponazarjajo polarnosti igre in moči. Z ritmi bobnov je bil ples povezan skozi celotno človeško zgodovino. Za tokratni plesni koncert so izvajalci izbrali skladbe, ki izžarevajo močan ritualni utrip in bogato zvočnost.

koreografija: Charlie Brittain & Milan Tomášik

izvedba: Charlie Brittain (UK), Endi Schrotter (HR) & Milan Tomášik (SK/SLO)

glasba:

Franci Krevh: MOZAIKI 1

Ištvan Marta: DOLL'S HOUSE STORY

Elliot Cole: POSTLUDES FOR BOWED VIBRAPHONE

Franci Krevh: MOZAIKI 2

izvedba: Slovenski tolkalni projekt (Matevž Bajde, Tomaž Lojen, Franci Krevh, Luka Jahn k.g.)

kostumi: Danijela Valentić Sever

oblikovanje luči: Charlie Brittain, Milan Tomášik & Aljaž Zaletel

tehnični direktor: Aljaž Zaletel

produkcija: Društvo Slovenski tolkalni projekt, KUD Cortesia

koprodukcija: Pan-Adria: Zavod EN-KNAP, Hrvatski kulturni dom na Sušaku, Kulturno umetniško društvo Moment, SNG Nova Gorica, Zagrebački plesni center, a.ArtistiAssociati Soc. Coop. in Zagrebački plesni ansambl

sofinanciranje: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo


CHARLIE BRITTAIN (UK) je koreograf, plesalec in plesni učitelj, vpet v mednarodna umetniška okolja. Zaključil je mednarodno plesno akademijo SEAD (AT) v Salzburgu, z odliko diplomiral na šoli za uprizoritvene umetnosti Tring Park (UK) ter na London Contemporary Dance School (shema CAT). Je reden gost različnih ple- snih skupin, festivalov in projektov v Veliki Britaniji in tujini, kjer uprizarjajo njegove koreografije. Ob svojem samostojnem statusu plesalca je tudi pridruženi kreativni direktor nacionalnega mladinskega baleta Velike Britanije, pridruženi umetnik angleškega nacionalnega baleta (ENB) in vodja vaj pri plesni skupini Richarda Chappella. Poleg predanosti plesu je praktični klinični športni terapevt, mišično–skeletni specialist in certificiran inštruktor pilatesa. Ima opravljeno specializacijo za ocenjevanje, zdravljenje in rehabilitacijo plesalcev. Ob tem poučuje in svetuje na različnih področjih plesnega zdravja, sodeluje z zdravstvenimi institucijami in strokovnimi šolami.
www.charliebrittain.com

MILAN TOMÁŠIK (SK/SLO) je koreograf, plesalec in plesni učitelj, predan poučevanju, ustvarjanju in izvajanju. Študiral je na Konservatoriju J. L. Bellu (SK), Akademiji za uprizoritvene umetnosti v Bratislavi (SK) in mednarodni plesni akademiji P.A.R.T.S. (BE). Že dvajset let poklicno nastopa in sodeluje z umetniki po vsej Evropi. Je soustanovitelj kolektiva Les SlovaKs, s katerim je ustvaril tri celovečerne plesne predstave in z njimi uspešno nastopal po svetu. Njegove koreografske izkušnje vključujejo naročena dela za različne plesne skupine, gledališča in šole, samostojne produkcije in trilogijo celovečernih plesnih predstav za skupino Milan Tomášik & Co. Kot gostujočega pedagoga ga redno vabijo na različne plesne akademije in festivale, kjer poučuje izvirni plesni delavnici “Happy feet” in “Playful presence”. Je prejemnik štipendije Dance Web na dunajskem festivalu ImpulsTanz (AT) in nagrade mesta Prievidza (SK) za zasluge pri promociji sodobnega plesa doma in v tujini.
www.milantomasik.com

ENDI SCHROTTER (HR) je plesalec generacije »milenijcev«. Plesno izobraževanje je začel leta 2011 v srednji šoli za sodobni ples “Ana Maletic” in ga nadaljeval na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu na Hrvaškem, kjer je tudi diplomiral. Skozi šolanje se je izpopolnjeval v razredih Freya Fausta, Milana Tomašika, Guya Naderja, Mateja Kejžarja, Forinerja Oritza, Magdalene Reiter, Petre Hrašćanec, Lurelin Richards in mnogih drugih. V letu 2018 je sodeloval s koreografom Ognjenom Vučinićem pri predstavitvi ForFour. Leta 2019 s koreografinjo Stefaniyo Georgievo v predstavitvi ‘Crave’. Istega leta je kot plesalec in koreograf zastopal hrvaško delegacijo na Evroviziji v Izraelu.

Skupina SLOVENSKI TOLKALNI PROJEKT (krajše SToP) deluje od leta 1999. Akademske tolkalce je združila želja po kakovostnem komornem muziciranju ter raziskovanju novih tolkalnih zvokov. Edinstveno skupino sestavljajo uveljavljeni tolkalci iz različnih koncev Slovenije, ki so se do sedaj predstavili na številnih koncertnih odrih doma in na tujem; v Španiji, Italiji, Nemčiji, Avstriji, Črni Gori, Litvi, Južni Koreji in na Hrvaškem ter Češkem.
Tolkalna skupina SToP je v zadnjem času prepoznavna po povezovanju z drugimi umetniškimi zvrstmi in s tem odkriva sinergijo umetniških polj in se (zavestno) odmika od izvedbe samo klasičnega tolkalnega programa. Skupina je leta 2013 za svoje delo prejela Župančičevo nagrado, leta 2014 pa Nagrado Prešernovega sklada.
www.stop-projekt.com

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 14. 12. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente