Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Vaclav Havel/Harold Pinter

Duplet

Gostuje Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili, Kutaisi, Gruzija

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

Igra je posvečena spominu na Vaclava Havla, čigar življenje in delo sta zgled za narode, ki se borijo za svobodo, neodvisnost in demokracijo. Namen gledališča sta v prvi vrsti umetnost in ustvarjanje, hkrati pa izraža tudi svetovni nazor posameznega naroda. Na podlagi tega je sinteza del teh dveh avtorjev – legendarna Avdienca Vaclava Havla in Še enega za na pot nobelovca Harolda Pinterja – pravi dokaz za to. Predstava DUPLET izraža stališče, ki obsoja nasilje, kršenje človekovih pravic in potrjuje  svobodo kot pot prizadevanja za napredek in razvoj. Z besedami Vaclava Havla: “Svoboda je vrednota, ki jo pridobimo za ceno žrtvovanja.” To je glavna misel igre in razlog, da so jo izbrali. Gruzijski narod je na trnovi poti v demokracijo žrtvoval veliko.

Režiser Konstantine Abashidze

Igrajo Eliza Suladze, Davit Roinishvili, Zviad Svanadze

 

O poklicnem državnem dramskem gledališču Lado Meskišvili

Poklicno državno dramsko gledališče Lado Meskišvili v Kutaisiju je eno od najstarejših gruzijskih gledališč z bogato tradicijo. Kot simbol velike ljubezni do gledališke umetnosti je bila v mestu, ki ga pogosto imenujejo “gledališki Kutaisi”, zgrajena gledališka stavba, gledališče Meskišvili, veličastna v svoji formi in lepoti. Leta 2009 je gledališče pridobilo status spomenika.

Poklicno državno dramsko gledališče Meskišvili je staro 157 let in ga imamo po pravici za temelj gruzijskega gledališča. Z njim so povezane ustvarjalne življenjske poti številnih gruzijskih gledaliških osebnosti. Leta 2000 mu je bil podeljen status akademskega gledališča. Njegova zgodovina je polna slave in številnih nagrad, ki so mu jih prinesle številne uspešne predstave, režiserji, igralci in oblikovalci.

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 22. 11. 2021 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Izven. Brezplačna predstava za abonente