Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Katarina Morano

Usedline

Gostuje Mestno gledališče ljubljansko

Družinska igra

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 2 uri in 15 minut ter nima odmora

o delu

Režiser Žiga Divjak ter dramatičarka in dramaturginja Katarina Morano se svojih projektov lotevata z veliko mero inovativnosti in osupljivo zrelostjo. Njune številne uprizoritve so precej odmevne. Dvojica mladih v svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašuje ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej. Drama Usedline, nagrajena z Grumovo nagrado za najboljše slovensko dramsko besedilo 2022, raziskuje tisto, kar ostane za nami, ko nas več ni.

 

Pravijo, da človek (lahko) zares odraste takrat, ko ostane brez obeh staršev. Prav to se je zgodilo Janji, Mili in Blažu. Igra govori o njihovem »zaresnem odraščanju«: kaj bodo storili s čustvenimi usedlinami, ki jih je dvignila na površino Mamina smrt. /.../ V igri spremljamo pospravljanje Maminega stanovanja. Doživljamo ga kot enega od obredov, ki pomagajo, da se poslovimo od pokojnika /.../. Pri pospravljanju sodeluje vsa družina; poleg treh otrok še moža obeh hčera in skoraj odrasla vnukinja.

Jana Lavtižar

 

Režiser Žiga Divjak

Igrajo Mirjam Korbar, Jana Zupančič, Iztok Drabik Jug, Mojca Funkl, Matej Puc, Lotos Vincenc Šparovec, Lara Wolf k.g.

 

nagrade

  • Katarina Morano - Grumova nagrada za besedilo, 52. Teden slovenske drame, Kranj

druge opombe

Avtor fotografij Peter Giodani

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 23. 11. 2022 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Velike zgodbe, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente