Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Eugène Labiche

Slamnik

Gostuje Mestno gledališče ljubljansko

Predporočna farsa

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 10 minut in nima odmora.

o delu

Fadinardov konj poje slamnik, ki je bil obešen na nekem grmu. Lastnica slamnika, ki se je z ljubimcem skrivala za grmom, zahteva novega, češ da je njen mož zelo ljubosumen in bo opazil, če bo prišla domov brez dragocenega pokrivala. In tako se ženin tik pred poroko odpravi na misijo »slamnik«, poročna procesija pa mu je ves čas za petami … Slamnik je morda najbolj znano delo Eugèna Labicha, francoskega komediografa, mojstra vodvila in dobro narejene igre. Večkrat je bil prirejen tako za oder kot film, tokrat s posebnim poudarkom na ženskih likih.

V priredbi/predelavi Labichovega Slamnika pod avtorstvom Eve Mahkovic lahko zgodovinsko obdobje, v katerega je postavljeno komedijsko dogajanje, zlahka odmislimo. Nanj kažejo le kočija in nekaj detajlov, medtem ko so besede, fraze in mnenja, ki jih izrekajo liki, precej sodobni. /…/ V Slamniku pravzaprav ljubezni ni – ne hčerinske, ne očetovske, ne romantične. Vse se vrti okoli spolnosti in žensk. Osrednji lik Fadinard je tik pred poroko, a zaradi komičnega zapleta sreča vse svoje nekdanje ljubice.

Anja Krušnik Cirnski

 

Režiser Diego de Brea

Igrajo Jaka Lah, Jana Zupančič, Tjaša Železnik, Jožef Ropoša, Uroš Smolej, Gašper Jarni, Viktorija Bencik Emeršič / Lena Hribar Škrlec, Judita Zidar, Matic Lukšič / Klemen Kovačič k. g., Tomo Tomšič, Boris Kerč, Mario Dragojević k. g., Klara Kuk

druge opombe

Avtor fotografij Peter Giodani

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.