Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Alegorije mesecev – atributi

Gostuje Muzeum Ljubljana

Plesna predstava

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

Predstava vključuje nihanja, ki jih ustvarjajo meseci v okviru podob in vrtincu odnosov do narave in darov. Projekt kreira plastenje prostora na način spreminjanja pokrajine v času (npr.: A. P. Čehov). Posamezni meseci bodo na odru zastopani s podobami iz aktivnega, prazničnega ali delovnega cikla z atributi in ikonografijo personifikacijskih tipov mesecev iz serije literarnih in likovnih podob.

Projekt postavi v središče dogajanja telo – ovito v razpoloženje koledarskih »aberacij« in spreminjanj; v presečišču je vsakdan s koledarskimi opravili v prepletu med vita activa in vita contemplativa. Poudarke zastopajo alegorije letnih časov s svojimi atributi. Protagonisti gradijo na odru zgodbo, sestavljeno iz ostankov časa, in tako odstirajo svetove, v katerih teče čas počasneje (pravljičnost parkov, vrtov). Napetost med vsakodnevnimi opravili ter časom t. i. počitka in potovanj ustvarja vrzeli med ekstremi fizičnega in psihičnega bivanja.

Protagonisti si izposojajo atribute letnih časov in odstirajo bogato zakladnico pomenov posameznih mesecev: darežljivost avgusta, radost marca, brezskrbnost in marljivost septembra, up ob setvi v oktobru in veseljačenje v mrzlem decembru. »Sonce potuje skozi dvanajst zvezd« (Arat) in tako tudi protagonisti potujejo v številnih personifikacijah skozi čas mesecev: »V moder plašč odeta gre po poti in v roki nosi vodno ptico« je le ena izmed številnih podob za februar.   
Vizualna podoba predstave je vpeta v shemo mesecev tudi glede na potovanje svetlobe (julij se odvrača od svetlobe sonca – dan se je začel krajšati; september deli ure na enake dele –enakonočje; avgust je žareča vročina, ki gasi žejo z vodo in se pahlja s pahljačami pavjih peres).

Koncept naravnega reda letnih časov se je začel zaradi klimatskih sprememb spreminjati in s tem premaknil strukturo sveta, v katerem živimo. Gotovost se je zamajala v osi. Sprožila je trepet ob nastalih razpokah v strukturi letnih časov (vasi, mest, gozdov, bogastva favne in flore), podobi sveta in mesecev v njih – »noben mesec nima v svoji naravni in delovni podobi za vse kraje in vse čase nespremenljivega prostora [...]« (Nataša Golob, Dvanajstero mesecev, 23). Prostor meseca je spremenljiv in vezan na klimo in lego, a neprecenljiv je čas, ko je pomlad zares pomlad in ko je zima zima.

 

TRILOGIJA ALEGORIJE, 2022–2025

V obdobju 2022–2025 načrtujejo novo trilogijo Alegorije, 2022–2025, ki jo bodo sestavljali trije plesni projekti in sintezna predstava. Tema tridelnega projekta so alegorije – prizma časa v okviru ikonografskih smeri, ki jih tkejo poezija, literatura in likovna umetnost.

Program zavoda Muzeum je zasnovan kot serija platform, trilogij, ki se skozi večletno obdobje vsebinsko dopolnjujejo. Trilogija Dinamike prostorov v umetnosti, 2016–2019, je raziskovala fenomene prostorskih dinamik kot spreminjajoče se okolje, v katerem biva telo; trilogija Spanje, 2019–2021, se je opirala na bogato ikonografijo upodobitev iz spanja v napetostih med budnostjo in sanjami. 
Prva enota trilogije, plesna predstava z naslovom Alegorije mesecev – atributi, 2022, temelji na motivu mesečnih ciklov z atributi, ki zajemajo življenje narave (flora) v kontekstu napetosti med opravili ter čutnimi in čustvenimi impulzi, ki jih poraja življenje.

 

 

Režija, gib in vizualna podoba: Barbara Novakovič
Zvočna podoba: Gal Škrjanec Skaberne
Plesalca in soavtorja giba: Beno Novak, Kristýna Šajtošová
Izdelava scenskega elementa: Marko Udvanc
Grafično oblikovanje: Mojca Gorjan
Videodokumentacija: Y0Y Production, Manja in Avguštin Solce

 

Produkcija: Muzeum, Ljubljana
V sodelovanju s Španskimi borci – Centrom kulture v Mostah
S finančno podporo MOL, Oddelek za kulturo.

 

 

 

 

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 03. 01. 2023 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente