Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Jeton Neziraj

Projekt Handke

Ali pravica za Petrovo neumnost

Gostuje Qendra Multimedia, Kosovo

Satira

na sporedu

spletni nakup vstopnic

  • 08. 06. 2023 ob 20.00 SNG Nova Gorica, veliki oder. Izven. Za abonente brezplačne vstopnice

trajanje Predstava traja 1 uro 10 minut in nima odmora

koprodukcija

Qendra Multimedia (Kosovo), Mittelfest & Teatro della Pergola (Italija), Theater Dortmund (Nemčija), National Theatre Sarajevo & Scena MESS – Internacionalni teatarski festival MESS (Bosna in Hercegovina)

o delu

Vseevropski gledališki tim ustvarjalcev iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Francije, Italije, Makedonije, Nemčije, Srbije, s Hrvaške, Kosova in drugod preigrava krhko ravnovesje med svobodo govora in družbeno odgovornostjo v gledališču skozi perspektivo kontroverznega Nobelovega nagrajenca Petra Handkeja. Predstava Projekt Handke (Ali pravica za Petrovo neumnost) boleče in neizprosno preseka krog laži, ki jih je Handke javno izražal in prikazal v svojih knjigah, s tem pa globoko zarezal v srž resnice o vojni v nekdanji Jugoslaviji. Vivisekcija Handkejevih verbalnih eskapad, med njimi podpiranje ideologije požgane zemlje in kovanje slavospevov očitno militantnim pesnikom in filmskim ustvarjalcem, ki so se spreobrnili v snovalce genocidnih projektov, je doživela vrhunec z njegovimi izjavami med pogrebom srbskega politika in obsojenega vojnega zločinca Slobodana Miloševića, ko je pred krvoločno množico zatrdil, da ne pozna resnice in da je zaradi tega blizu Miloševiću in Srbiji, sodu pa je dokončno izbil dno s primerjavo trpljenja Srbov s trpljenjem Judov v času nacizma. Ostra satirična pisava kosovskega dramatika Jetona Neziraja nas v iskanju pravičnosti za vse negativne posledice izrečenih laži, ki še vedno burijo duhove in razdvajajo ljudi na širšem območju Balkana, opominja, da smo prav vsi odgovorni za družbeno realnost, v kateri živimo. Ob tem sporočilu se v kontekstu dinamične gledališke dialektike razkrije tudi pisani mozaik nacionalnih in kulturnih identitet soustvarjalcev, kar krepi avtentičnost uprizoritve.

 

Režiserka Blerta Neziraj, dramaturginja Biljana Srbljanović, umetniška sodelavka Alida Bremer, scenografinja Marija Kalabic, skladatelj Gabriele Marangoni, koreograf Gjergj Prevazi, kostumograf Blagoj Micevski, oblikovalec svetlobe Yann Perregaux, oblikovalec zvoka Leonardo Rubboli (Tempo Reale), asistent režije Sovran Nrecaj 


Zasedba Arben Bajraktaraj, Ejla Bavćić, Adrian Morina, Klaus Martini, Verona Koxha, Anja Drljević

Blerta Neziraj (1984), rojena v Prištini, je režirala predstave za La MaMa - New York, Narodno gledališče Kosova, Teatro della Pergola - Firence, Volksbühne Berlin, Nacionalno eksperimentalno gledališče Albanije, Qendra Multimedia (Priština), Gjilan City Theatre itd. Igre, ki jih je režirala, so gostovale v številnih gledališčih in na festivalih na lokalni in mednarodni ravni, npr: Piccolo Teatro di Milano, Theatre de Vidy, Lozana, Švica; Volkstheater na Dunaju, La MaMa v New Yorku, itd.Je članica Lincoln Center Theatre Directors Lab 2018. Za svoje režisersko delo je na Kosovu prejela več nagrad in priznanj, med drugim nagrado za najboljšo gledališko režijo leta 2019 na nacionalnem gledališkem festivalu v Gjilanu na Kosovu, nagrado "Best Directing" kosovskega ministrstva za kulturo za leto 2020 in nagrado za najboljšo gledališko režijo za predstavo "The Handke Project" na nacionalnem gledališkem festivalu v Ferizaju na Kosovu.

Qendra Multimedia velja za eno najbolj zanimivih in provokativnih gledaliških skupin v jugovzhodni Evropi. Qendra ustvarja na Kosovu, sodeluje pa tudi z drugimi gledališkimi skupinami, kot so: Volksbühne Berlin; La MaMa New York; Teatro Della Toscana; MESS Festival Sarajevo; Theatre Dortmund; National Theatre of Sarajevo, National Experimental Theater of Albania itd. Qendrine predstave so gostovale po Evropi in ZDA na več kot 100 fetivalih in gledaliških prizoriščih.
www.qendra.org

druge opombe

Foto: Atdhe Mulla

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 08. 06. 2023 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Izven. Za abonente brezplačne vstopnice