Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Henrik Ibsen

Nora

Gostuje Mestno gledališče ljubljansko

Drama

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 2 uri brez odmora

o delu

Nora je navzven srečno poročena mati treh otrok. Njeni družini se po letih odrekanja nasmiha udobno življenje, kajti soprog Torvald Helmer dobi službo direktorja banke. Vse bi bilo v najlepšem redu, če ne bi Nore preganjalo nepremišljeno dejanje, ki ga je iz ljubezni do moža zagrešila v preteklosti. Da bi mu omogočila okrevanje, ko je bil hudo bolan, je ponaredila podpis in si izposodila večjo vsoto denarja od notarja Krogstada, ki jo zdaj izsiljuje in ji grozi, da bo njena skrivnost prišla na dan. Nora si obupno želi, da bi Torvald razumel razloge za njeno ravnanje in ji v trenutku razkritja stal ob strani. Toda ko se zgodi prav nasprotno, ga uzre v novi luči in ugotovi, da z njim ne more več živeti.

 

Nora ni le drama o ženski, ampak predvsem drama o zakonu. O tem, kako lahko dostojna in prijazna človeka drug drugemu življenje spremenita v pekel. Premiera drame je bila leta 1879; družba se je od takrat spremenila, ženske so se osvobodile, a razmerja v patriarhalnih odnosih ostajajo enaka. V zraku je več svobode, a ženske jo znamo tako dobro omejevati le zato, da bi pripadale, da ne bi bile izobčene, čeprav je usoda odvisna od nas samih bolj kot kadarkoli prej. Ko je Nora zaloputnila z vrati, zapustila moža in tri otroke, se je stresla vsa Evropa. A zaradi podobne zgodbe se družba še vedno trese.

Irena Štaudohar

 

Režiserka Nela Vitošević

Igrajo Ajda Smrekar, Matej Puc, Jernej Gašperin, Nina Rakovec, Jurij Drevenšek k. g.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 23. 01. 2024 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Velike zgodbe, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente