Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

George Orwell

1984

1984, 1949

Avtorski projekt po motivih istoimenskega romana

Znanstvena fantastika

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

30. november 2022, SNG Nova Gorica, mali oder

o delu

Čas, v katerem je nastal Orwellov roman, je bil čas ideologij, naš čas pa je čas kapitala. Naš vrhovni poglavar, naš veliki brat je denar in vse je podrejeno njegovemu čaščenju. Ta veliki brat ne ponuja ideološke podlage in velikih besed, saj ljudstvu vlada s pomočjo principov nadzornega kapitalizma. Ta je po definiciji Shoshane Zuboff zasnovan na dosežkih tehnološke revolucije, katere osnovni gradnik so podatki. Zloraba osebnih podatkov je v tehnološko naprednem svetu postala gonilna sila stroja za izdelavo denarja, ki ne vdira le v naša življenja, ampak jih tudi usmerja in na ta način iz nas dela idealne potrošnike izdelkov neoliberalnega digitalnega totalitarizma. Kakor vsi totalitarizmi tudi ta računa na našo podporo in privoljenje, tudi on potrebuje maso navdušenih sledilcev, do katerih želi priti brez ozira na individualnost, moralo ali pravičnost. Omogoča nam družbena omrežja, portale, podkaste, dovoli nam, da se igramo velikega brata v naših malih svetovih, da v svojih mehurčkih obsesivno ustvarjamo svoje iluzije, računa na našo nečimrnost, s katero je prevzel nadzor nad našimi mislimi, željami, interesi in nas prepričal, da si vse to sami želimo, da je to naš svet in da o sebi odločamo sami. Za nadzor nad nami ne potrebuje več vohunov in prisluškovalnih naprav – za to poskrbimo kar sami.

1984 je avtorski projekt po motivih istoimenskega romana Georgea Orwella, s katerim priznani in večkrat nagrajeni srbski režiser, v preteklosti vodja več gledališč in univerzitetni profesor, Kokan Mladenović, ter ekipa ustvarjalcev preizprašujejo totalitarizme našega časa – od državnih totalitarizmov, ki se še vedno oklepajo klasičnih prijemov propagande in zastraševanja prebivalstva, do tistih sodobnejših, ki nam trenutno vladajo. Režiser se bo na novogoriškem velikem odru predstavil prvič.

 

Ali se s pomočjo »digitalne samoobrambe« lahko upremo zlorabi osebnih podatkov, ali nam, tako kot Wilsonu Smithu v Orwellovem svetu, preprosto ni več pomoči?

Kokan Mladenović

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.