Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Drago Ivanuša

Dviganje glasu

Koncertna predstava. KUD Morgan v sklopu koncertnega cikla ObGlasBo

na sporedu

spletni nakup vstopnic

14. 12. 2018 ob 20.01. SNG Nova Gorica, mali oder. Za Izven. Nadomestna predstava za odpadlo 29. 11.

Dviganje glasu je koncertni projekt slovenskega skladatelja in pianista Draga Ivanuše, ki je za izhodišče postavil glas. Slovenski filozof Mladen Dolar v svoji knjigi ”O glasu” pravi: ””Tudi v izolaciji, v popolni samoti, daleč od ponorele množice, nismo prosti glasov; nemara se takrat pojavi druge sorte glas, bolj zavezujoč kot vsi drugi glasovi: notranji glas, ki ga ni mogoče utišati. Kot da bi bil glas zgostitev družbenosti, ki jo nosimo s seboj in pred katero ni mogoče ubežati, tudi če se lahko skrijemo pred besedo in tudi če glasu ni slišati. Družbena bitja smo po glasu in skozi glas, videti je, da glas stoji v presečišču vseh naših družbenih vezi in da so glasovi sámo presečišče družbe.”

Še slišimo notranji glas? Je hrup današnjega sveta dokončno premagal tišino? Kaj govori notranji glas? So naše odločitve, naši nazori, naše razumevanje sveta in naša čistost odvisni od tega ali resnično slišimo sebe in smo zato boj pristni in dobri? V glasbi Draga Ivanuše, ob sijajnih izvajalcih se vpričo občinstva približujemo temu skrivnostnemu trenutku - ko zaslišimo svoj notranji glas.

Drago Ivanuša, skladatelj, pianist, harmonikar, je avtor glasbe za več kot 130 gledaliških in plesnih predstav in 23 filmov. Med najbolj znanimi je film Kruh in mleko, dobitnik Zlatega leva prihodnosti na filmskem festivalu v Benetkah. Ustvarja samostojne kompozicije za solo inštrumente, komorne zasedbe in orkester.

Anja Novak je igralka Slovenskega mladinskega gledališča v Ljubljani in tudi pesnica. Vsa besedila v projektu Dviganje glasu so njeno delo.

Tomaž Grom, kontrabasist, je eden najpomembnejših ustvarjalcev na področju sodobne improvizirane glasbe. Je tudi skladatelj glasbe za gledališke in plesne predstave.

Lola Mlačnik, mlada, talentirana glasbenica, ki trenutno na amsterdamskem konservatoriju študira tolkala in je že dobitnica nekaj mednarodnih nagrad z glasbenih tekmovanj.

 

  Drago Ivanuša, Drama koncert photoMatejPovše 070, manjša Drago Ivanuša, Drama Hi 018, manjša Drago Ivanuša, Drama koncert photoMatejPovše 066, manjša Drago Ivanuša, Drama_koncert_photoMatejPovše_062, manjša