Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Pogovor s Kristianom Novakom

Mesto knjige 2020

na sporedu

3. 3. 2020 ob 18.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Brezplačne vstopnice

Kristian Novak je eden najbolj znanih hrvaških pisateljev. Njegov roman Črna mati zemla je bil deležen velikega bralskega navdušenja v celotni regiji, tudi med slovenskimi bralkami in bralci. Roman Cigan, ampak najlepši je prejel najuglednejše hrvaške literarne nagrade, bil razglašen za roman leta ter po mnenju številnih še presegel predhodnika. Novak se je z njim zapisal v kanon sodobne hrvaške književnosti.

»Poslušajte refren Ljube Aličića in si obenem zamislite veliki hrvaški roman. Paradoks, ampak najlepši.«  Miljenko Jergović

Prvi predfestivalski dogodek Mesta knjige 2020. Pogovor bo vodil Boštjan Narat.

V sodelovanju s Festivalom Literature sveta - Fabula in SNG Nova Gorica. Brezplačne vstopnice pri blagajni SNG Nova Gorica.

Kristian Novak: Cigan, ampak najlepši

Cigan, ampak najlepši je mojstrski literarni dosežek, ki iz marginalcev, v literaturi pogosto obsojenih na stranske ali tipizirane vloge, ustvari polnokrvne junake in z njimi resnični svet. Mladi Rom Sandi se zaljubi v Mileno, ločeno štiridesetletnico, ki je po krivici pravkar izgubila službo. Nuzat, Kurd iz Mosula, beži pred nevarnostjo in išče (boljše) življenje. Plančić, piarovec zagrebške policije, skuša prikriti škandal. Sredi vseh teh zgodb se pojavi truplo, zaradi katerega je roman na površini mogoče brati kot napeto kriminalko, globlje pa se razpirata socialna in družbena drama sedanjosti, ki presegata meje fikcije.

Roman je prevedla Đurđa Strsoglavec.