Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Saša Eržen

Tista o bolhah

Gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje

na sporedu

spletni nakup vstopnic

15. 1. 2022 ob 10.30. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Veliki polžek in Izven

Slikanica Saše Eržen Tista o bolhah je bila uvrščena med pet finalistov za najboljšo izvirno slovensko slikanico leta 2011 in je prejela nagrado zlata hruška za kakovostno literaturo. Lani je zaživela tudi kot radijska pravljica v oddaji Lahko noč, otroci.Za sedmimi gorami, sedmimi vodami in sedmimi mišjimi luknjami živi mačja kraljica. Od jutra do večera poležuje in dremucka na mehkih žametnih blazinah in od užitka prede. Za njeno ugodje skrbita služabnika, ki želita po svojih najboljših močeh ustreči vsem njenim muham. Strežeta jo od spredaj in zadaj, ona pa ni nikoli zadovoljna. Ukazuje jima, se jezi nanju in jima grozi, da ju bo odpustila. Na noben način je ni mogoče razveseliti. 
Njeno življenje je prav po mačje lagodno in brezskrbno, potem pa jo nekega dne nekaj prav čudno zaščemi in zasrbi. In še in še jo grize in še bolj srbi. Služabnika ji takoj priskočita na pomoč, praskata jo in čohata, a nič ne pomaga. Seveda jima je takoj jasno, da ima kraljica eno najbolj trdovratnih in neprijetnih mačjih težav. Bolhe! Kraljica, da ima bolhe! Ne, to pa že ne! Nemogoče! Kdo si upa kraljici povedati, da ima bolhe? Služabnika v strahu pred izgubo svoje službe skujeta načrt, kako bosta kraljico prelisičila, če pa se jima načrt res posreči, se bo morda celo znebila krvosesov.
Tista o bolhah je nagajiva, iskriva in zabavna pripoved o mačji kraljici, ki si noče priznati, da ima težave in se jih zato loteva na popolnoma neuspešen način. Bežanje pred težavami ni  nikoli rešitev, ne za bolhe ne za druge tegobe. Rešimo jih lahko le, če si jih priznamo, jih zgrabimo za vrat in se pogumno spopademo z njimi. To je zgodba o prijateljstvu in spoštovanju, celo ošabna in vzvišena kraljica spozna, da je življenje brez prijateljev čista žalost, in se za svoje nesramno obnašanje pokesa.

Gostuje Slovensko ljudsko gledališče Celje

Avtorici dramatizacije Tatjana Doma in Saša Eržen
Režiserka Ivana Djilas
Igrajo Jagoda/Lučka Počkaj, Damjan M. Trbovc/Žan Brelih Hatunić, Tarek Rashid/David Čeh                                     

Predstava traja 45 minut in nima odmora

Bolhe-21200 Bolhe-21210 Bolhe-21235 Bolhe-21269 Bolhe-21309 Bolhe-21486 Bolhe-21765 Bolhe-21786