Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Čezmejni fimski festival Poklon viziji

na sporedu

19. 10. 2023 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Podelitev nagrade Darko Bratina. Projekcija filma Blagine lekcije Stefana Komandareva. Organizira Kinoatelje. Brezplačne vstopnice.

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica bo letos prvič gostilo čezmejni filmski festival Poklon viziji, ki ga med 16. in 22. oktobrom že štiriindvajsetič pripravlja Kinoatelje v sodelovanju s partnerskimi institucijami. Festivalsko popotovanje bo preželo več mest, najbolj intenzivno dogajanje pa bo postavljeno v goriški mesti na meji, kjer se bodo v bogatem programu predstavila dela uveljavljenih avtorjev, kot je letošnji gost, prejemnik nagrade Darko Bratina, Stefan Komandarev, pa tudi nabor skoraj 50 kratkometražcev festivalske sekcije Prvi Poleti. Te še naprej prežema želja predstaviti sveže, inovativne in eklektične kratke filme, ki težijo k odkrivanju novih filmskih govoric.

Festival, ki sloni na vrednotah medkulturnega dialoga, je tudi del uradnega programa Evropske prestolnice kulture GO! 2025. Več informacij o festivalu in programu: www.poklonviziji.com.

Ob 20.00 se bo na velikem odru odvila svečana podelitev nagrade Darko Bratina bolgarskemu režiserju, scenaristu in producentu Stefanu Komandarevu in nagrade sekcije Prvi Poleti.


Kinoatelje z nagrado Darko Bratina v ospredje postavlja filmske avtorice in avtorje, ki s svojimi angažiranimi kinematografijami gledalcu ponudijo priložnost za poglobljen razmislek o pogosto zapostavljenih vprašanjih sodobne družbe. Komandarev prejme nagrado za svoj poglobljen filmski opus dokumentarnih in igranih filmov, ki je v preteklih treh desetletjih s prepoznavno naracijo kritičnega premišljevalca sodobnosti zaznamoval ne samo bolgarsko, temveč tudi evropsko kinematografijo. Gledalca prisili, da se sprašuje o pomenu ideologije in veroizpovedi, državnih in etničnih meja, o socialnih neravnovesjih ter politični korupciji. Dan pred podelitvijo bo v goriški hiši filma z letošnjim nagrajencem potekala mojstrska delavnica.

Po podelitvi se bo odvila projekcija zmagovalnega filma sekcije Prvi Poleti, nato pa še slovenska premiera zadnjega filma Stefana Komandareva, Blagine lekcije, za katerega je režiser prejel kristalni globus, osrednjo nagrado na festivalu v Karlovih Varih. Je tudi bolgarski kandidat za mednarodnega oskarja.

Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni SNG Nova Gorica. Rezervacije sprejemamo tudi na e-naslov press@kinoatelje.it.

 

Blagine lekcije

Urotcite na Blaga, Stefan Komandarev, Bolgarija / Nemčija, 2023, 144', s slovenskimi in italijanskimi podnapisi


Zgodba Blage je ogledalo številnih vidikov družbe, med katerimi so tudi bolgarski upokojenci, ki so prepuščeni ponižanju. Potem ko so vse življenje delali, je danes njihovo življenje postalo genocid, agonija in beda. Pičle pokojnine, zavrnjen dostop do osnovnih privilegijev 21. stoletja, kot so normalna hrana, ustrezna zdravila, zdravstvena oskrba in ogrevanje domovanja. Upokojenci so tudi glavna tarča in običajne žrtve telefonskih prevar. Sanje o dostojnem življenju je že zdavnaj zamenjal boj za banalno vsakdanje preživetje. Film se osrednja na osamljenost bolgarskih upokojencev, ki so večinoma ločeni od svojih otrok in vnukov. Njihovi potomci so daleč in iščejo zaslužek v prestolnici ali v daljnih deželah. Blaga, ki raziskuje vseprežemajočo moralno krizo, v katero je ujeta sodobna bolgarska družba, je tretji film v bolgarski trilogiji, ki sledi Smerem in Krogom.