Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Amaterski mladinski oder

Amaterski mladinski oder (AMO), ki deluje pod okriljem SNG Nova Gorica že od leta 1977, nudi priložnost igralsko nadarjenim mladostnikom, da razvijajo svoje umetniške talente. Med približno štiristo mladimi, ki so doslej igrali v AMO, so se nekateri odločili za študij na ljubljanski Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo in se danes profesionalno ukvarjajo z gledališčem.

Evropski projekt ID: BABYLON

Premiera skupine AMO V našo skuto ne pojdejo je bila uprizorjena v Théâtre du Pélican v Clermont-Ferrandu (Francija) v sklopu mednarodnega projekta ID:Babylon, v katerem sodelujejo Théâtre du Pélican (Francija) (vodja), Das letzte Kleinod / Manufraktur Theater (Nemčija), DELLEALI associazione culturale (Italija), Gledališče Glej (Slovenija), SNG Nova Gorica (Slovenija), The Albany (Velika Britanija). ID: BABYLON je gledališki projekt, preko katerega raziskujemo izkušnje najstnikov po Evropi. Začel se je konec leta 2018 z antropološko raziskavo v obliki pogovorov in intervjujev z mladimi iz vrste držav, ki imajo različna ozadja in izkušnje, vključno z izkušnjo migracij. Na to temo so v vsaki partnerski hiši ustvarili predstavo in jo odigrali na festivalu v Clermont-Ferrandu. 
Partnerji projekta smo ID: BABYLON ustvarili kot odgovor na številne izzive, s katerimi se dandanes soočajo najstniki, vključno s porastom ekstremizma, nacionalizma in izzivov, ki jih prinašajo migracije ljudi. Naša vizija projekta je razvoj transnacionalne identitete in ideje skupnega evropskega državljanstva za mlade, ki bi jim pomagala oblikovati širši pogled onkraj meja njihovih rojstnih držav.
Letos se odvilja druga faza projekta: v sodelovanju z mladimi udeleženci programa je profesionalna dramaturginja Nadège Prugnard napisala scenarij; pri uprizoritvi KDO SEM sodeluje šest mladih performerjev, eden iz vsake partnerske hiše.  Iz skupine AMO sodeluje mlada igralka Rebeka Štokelj Hlede. Veliko koprodukcijo vseh naštetih gledališč režira Tijana Zinajić, prvo premiero pa bo doživela v SNG Nova Gorica. 

https://idbabylon.wordpress.com/

 

Premiera predstave #momo
Mlajši člani skupine AMO so pod mentorstvom Maje Nemec ustvarili predstavo o pravljičnem romanu Momo. To je zgodba o času, ki ga venomer primanjkuje, prijateljstvu, potrošništvu in o stvareh, ki so pomembne, pa si zanje ne vzamemo časa. Ustvarjalci pripovedujejo zgodbo, vendar na plano vedno znova prihajajo njihove lastne zgodbe in odnosi. Zgodbo o deklici Momo polagoma prekrijejo njihova doživljanja, ki odsevajo teme romana.

Gostovanja predstav AMO v sezonah 2018/19 in 2019/20

ŠEST OSEB IŠČE WILLIAMA

57. Linhartovo srečanje, KD Postojna; Čufarjevi dnevi, Jesenice; Kulturni center Tržič; Kulturni dom Mozirje

V NAŠO SKUTO NE POJDEJO
Théâtre du Pélican, Clermont-Ferrand, Francija; Regijsko tekmovanje Vizije, Kinogledališče Tolmin; Vizije – festival mladinskih skupin Slovenije, Nova Gorica
Mednarodni festival Repassage fest, Ubu, Srbija, 2019

Nagrade

V NAŠO SKUTO NE POJDEJO

Jakob Šfiligoj in Borut Petrovič -  nagrada Vizionar za igralski tandem, Festival Vizije 2018
Nejka Berce Čeligoj - nagrada za najboljšo žensko igralsko stvaritev, Mednarodni festival Repassage fest, Ubu, Srbija, 2019
Borut Petrovič - diploma za igralca večera, Mednarodni festival Repassage fest, Ubu, Srbija, 2019