Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Premiera glasbene komedije BERAŠKA OPERA

21.03.2017

Glasbeno komedijo BERAŠKA OPERA bomo premierno uprizorili na velikem odru v četrtek, 23. 3. 2017, ob 20.00. Delo je bolj antiopera kot opera, saj je ob nastanku v 18. stoletju smešila stil takrat zelo popularne italijanske opere. Namesto velike glasbe in velikih tém opere je dramatik John Gay uporabil znane melodije, ljudske napeve in podobno; publika jih je lahko prepevala in se identificirala z liki, ki so, za razliko od prave opere, čisto običajni ljudje.
V slabih tristo letih so delo priredili številni drugi ustvarjalci (Bertolt Brecht, Dario Fo, Wole Soyinka, Vaclav Havel, Rainer Werner Fassbinder, Alan Ayckbourn itd.), saj zgodba o spopadu moči in ljubezni v mafijskem podzemlju ter skorumpiranosti družbe vedno znova nastavlja satirično ogledalo dogajanju okoli nas.

Na našem odru bo zaživela nova različica v priredbi režiserja Vita Tauferja in igralcev, sodelujejo pa tudi prodorni umetniki iz različnih področij: songe je prispeval Iztok Mlakar, glasbo Aleksander Pešut – Schatzi, za umetnost giba sta poskrbela Nastja Bremec in Michal Rynia, kostume je ustvaril Alan Hranitelj, sceno pa Liberta Mišan in Voranc Kumar.

Več o predstavi tukaj.

Patrizia Jurinčič Finžgar, Urška Taufer, Kristijan Guček, Žiga Saksida, Gojmir Lešnjak – Gojc; foto SNG Nova Gorica/Voranc Kumar