Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
20junij
Nedelja ob 21.00

Iztok Mlakar

Tutošomato

Amfiteater gradu Kromberk (v primeru slabega vremena v SNG Nova Gorica)

23junij
Sreda ob 19.00

Katalena

Enci benci Katalenci

Amfiteater gradu Kromberk (v primeru slabega vremena v SNG Nova Gorica)

27junij
Nedelja ob 18.00

Iza Strehar

Vsak glas šteje

SNG Nova Gorica, veliki oder

30junij
Sreda ob 20.00

Avtorski projekt

Čakam

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

 • Janko in Metka

 • Stoletje muzikala

 • Hiša Bernarde Alba

 • Evropa, mati mila

 • Ime

 • Nisem dekle niti ženska

 • Čar hudega (Charms of Harms)

 • Galileo

 • Smrčuljčica

 • Ronja, razbojniška hči

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Jakiš in Pupče

 • Šest oseb išče avtorja

 • Božična pesem

 • Tutošomato

 • Baron Münchhausen

 • Realisti

Nagovor

Živeti – umreti je usoda naša, a cilj nam je visoko posajen.
Glej to drevo: za usodo nič ne vpraša, a večno se bori za svoj namen.

Župančičeva misel odzvanja ob osebnih in občih stanjih, ki povzročajo tesnobo: ko tako posameznik kot splošno občestvo za hip ali tudi dlje izgubi tisto klenost, ki mu je sicer lastna. In je zbegan in išče pot, kot Borov Popotnik skozi atomski vek ...

Šel je popotnik skozi atomski vek in gledal,
kako so drevesa bežala iz njega.
Pohitel je za njimi:
Drevesa, nikar!
Če pojdete ve,
pojdejo tudi vaše sence,
in če pojdejo,
kam naj ležem jaz popotnik,
truden od hoje
skozi atomski vek?

Če malce parafraziram naša pesnika: umetnost živi, si znova in znova postavlja visoke cilje ... in potujoč skozi veke vekov ostaja in se zapisuje v zgodovinski spomin. Umetnost je del človeškega genoma in tako bo ostalo. V atomskem in vseh drugih vekih. Tudi po preizkušnji, ki smo ji priča.

Obrnimo stran in listajmo naprej.
»Predsezonska predvidevanja« bi lahko poimenovali letošnji nabor gledaliških in drugih dogodkov, ki jih želimo ponuditi Vam, cenjeni abonenti in prav tako cenjeni drugi obiskovalci  naše gledališke hiše v novi, prihajajoči sezoni 2020/2021.
V času, ko je malodane obstal svet, je veliko negotovosti v načrtovanju, v organizacijskih, izvedbenih, umetniških, finančnih in drugih pogledih. 

Prav tako je v času, ko je obstal svet, veliko vprašanj, kako se boste na obiske v gledališču v drugačnih okoliščinah, kot ste jih vajeni, odzivali obiskovalci. Veliko več je vprašanj kot odgovorov. Več je spekulacij, a eno je gotovo. Umetniški naboj ne pojenja, gledališki oder je prostor, kjer je beseda ter vse neizrekljivo, ki je v moči igralca, edinstveno in neponovljivo. Uprizoritvena umetnost je interaktivna. Gledališča ni brez igralca in tudi ne brez publike. Le ob prisotnosti obeh se lahko zgodi čarovnija ...
Prepričana sem, da prav zavoljo »čarovnij« občinstva v dvoranah v tem času nismo izgubili in boste, dragi prijatelji Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica, tudi v prihajajoči sezoni po »času Covid 19«, kljub potrebnim programskim ter izvedbenim prilagoditvam, z veseljem spremljalo aktualno gledališko produkcijo.

Dragi občudovalci uprizoritvenih umetnosti. V SNG Nova Gorica vas z vznemirjenjem pričakujemo in se vam vnaprej zahvaljujemo za vaše zaupanje v naše delo.

Maja Jerman Bratec
Direktorica SNG Nova Gorica


Leto ponovnega zagona

Načeloma nisem naklonjen pretiranemu vlečenju tematskih rdečih niti čez posamezne sezone, a za letošnjo povezovalno mantro so poskrbele okoliščine. Epidemija koronavirusa je močno prizadela svet, nekaj časa se nam je celo zdelo, da nič več ne bo, kot je nekdaj bilo; predvsem je to veljalo za gledališča, ki so se zaprla med prvimi in odprla med zadnjimi javnimi institucijami in ki v svoji osnovi temeljijo na bližnjem stiku med ljudmi tako na odru kot v občinstvu.

Prvi val epidemije je minil, gledališča so se slabim napovedim navkljub ponovno odprla in življenje je spet steklo, z nekaterimi omejitvami, seveda. A navzven neškodljiv premor treh mesecev je v gledališki svet vnesel precej zmede, malodušnosti in obupa. Redna produkcija je obstala sredi študijev novih predstav, časovnice projektov so se zamaknile, finančna sredstva od prodaje, ki je ravno v izpadlih mesecih največja, so umanjkala. In to v vseh gledališčih po svetu naenkrat. To ne pomeni zgolj izpada lastnega abonmajskega nabora predstav, pomeni tudi zmanjšanje gledališke produkcije, izpad programa po kulturnih domovih, kjer naj bi v njihovih abonmajih gostovali z našimi deli, pomeni izgubo dohodka zunanjih samozaposlenih sodelavcev, izgubo sredstev, ki naj bi jih vložili v novo produkcijo, in še bi lahko naštevali. Gledališki ekosistem, ta peklenski stroj (prosto po Cocteauju), je bil namreč naravnan na skoraj stoodstotno učinkovitost, vse, kar je manj od tega, sistemu ne omogoča več preživetja.

Ponovni zagon gledališča je, v luči izpadlega programa sezone 2019/20, prinesel tudi nekaj premislekov o načinu ponujanja abonmajskih paketov. Obdržali smo vse redne abonmaje, spremenili pa smo tiste, pri katerih smo odvisni od zunanjih izvajalcev in pri njih ponovni udar višje sile težje nadomestimo. Tako v sezoni 2020/21 ne bomo razpisali abonmajev Mali oder, Veliki oder in Ples; nadomestil jih bo izbirni abonma Konto. Predstave, ki bi bile vključene v te tri sklope (velike predstave, alternativna scena, plesne predstave) bomo sicer obdržali na programu, a žal pa se po izkušnji v tej sezoni ne moremo zavezati, da bi izvedli večje število predstav zunanjih izvajalcev.

Naslednja sezona je tako posvečena prenovi, premislekom in ponovni vzpostavitvi delovanja gledališča, kjer smo soudeleženi tako ustvarjalci, samozaposleni, kulturni domovi, kakor tudi vi, gledalci. Ne bo nam ravno najlažje, a verjamem, da nam bo skupaj uspelo. Ker imamo gledališče radi.

Marko Bratuš
Umetniški vodja SNG Nova Gorica