Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
22januar
Sobota ob 10.30

Joseph Nzobandora – Jose

Peter Klepec

SNG Nova Gorica, mali oder

28januar
Petek ob 18.00

Lyman Frank Baum

Čarovnik iz Oza

SNG Nova Gorica, mali oder

30januar
Nedelja ob 18.00

Jure Karas

Birokrati

SNG Nova Gorica, veliki oder

09februar
Sreda ob 18.00

Ana Duša, Tjaša Črnigoj

Smrčuljčica

SNG Nova Gorica, mali oder

Video

 • In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek

 • Čriček in temačni občutek

 • Tridesetletnice

 • Janko in Metka

 • Galileo

 • Smrčuljčica

 • Ronja, razbojniška hči

 • Živalske novice

 • Čarovnik iz Oza

 • Antonton

 • Stoletje muzikala

 • jerebika, štrudelj, ples pa še kaj

 • Hiša Bernarde Alba

 • Evropa, mati mila

 • Jakiš in Pupče

 • Božična pesem

 • Tutošomato

 • Trojanke

Nagovor

Spoštovani in cenjeni ljubitelji gledališča, ki z občutkom pripadnosti ali zato, ker vam je gledališče ljubo, vstopate v naš hram! Pričujoča knjižica želi razgrniti repertoar, kot smo si ga zamislili v prepričanju, da je edini pravi za naše gledališče. Zagotovo bo odličen, saj drugačen – ob naboru imenitnih članov ansambla in drugih izvrstnih sodelavcev ter tistih, ki jih vabimo k udejanjanju naših uprizoritev – ne more in ne sme biti. Je nekoliko drugačen kot običajno, saj bi bilo v tem času neprimerno preprosteje razglabljati o Aristotelovi Poetiki, kot pa načrtovati novo sezono. Gledališče tudi ni nekaj, kar je univerzalno in večno, pač pa se ves čas spreminja.

Leto in dan se snovalci uprizoritvenih in drugih umetnosti soočamo z vprašanji, kako na do izvajalcev in obiskovalcev prijazen način organizirati naše dejavnosti. Delo v gledališču in gledališko igro nasploh gre razumeti kot početje, ki zahteva popolno prizadevanje, predanost in disciplino. To je edino, kar je zaposlenim ta trenutek zares imanentno.

Del leta, zaznamovanega z epidemijo, je bilo delo v gledališčih pod posebnimi pogoji dovoljeno. Vaje so potekale nemoteno. Študiji predstav so sledili začrtanim smernicam in obiskovalcem lahko ponudimo pester izbor predstav, ki so nastajale v dolgih depresivnih zimskih in pomladnih mesecih. Ni bilo enostavno. Vaje in vaje. Brez gledalcev. Samo oder ter črna tema neme dvorane.

Gledališča smo po dveh koronskih izkušnjah – zadnja je pri nas pomenila 209-dnevno zaprtje za obiskovalce – ob zaključku in pred pričetkom nove sezone v podobno negotovih razmerah kot pred letom dni. A vendarle: nova sezona bo nabor zanimivih, iskrivih gledaliških uprizoritev, zagotovo vrednih ogleda. Načrtovana je, kljub vsem težavam, z mislijo na nam ljubo občinstvo, ki mu namenjamo veliko skrb in mnoge pozornosti. In morda bomo s programom bodoče sezone nagovorili tudi tiste, ki bi naši prijatelji in obiskovalci želeli postati.

In kot kaže, se bo v naslednji sezoni gledališka infrastruktura obogatila še za nov zunanji uprizoritveni prostor – amfiteater. Z izgradnjo prizorišča ob boku gledališča, namenjenega različnim zvrstem uprizoritvenih, glasbenih in drugih dejavnosti, bo Nova Gorica zagotovo še za korak bliže evropskim prestolnicam kulture zvenečega imena.

Prijazno Vas vabim, da s svojo prisotnostjo v Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica soustvarjate naše vizije, ki sledijo kozmopolitskemu izročilu slovenske kulture.

In naj se poslovim z besedami: Biti del novogoriške gledališke zgodbe je zame velika čast.

Maja Jerman Bratec

Nekdanja direktorica SNG Nova Gorica

 

 

Sezona, ki je pred vami, je nekoliko netipična. Netipična sezona za negotove čase. Netipična iz več razlogov. V trenutku, ko to pišem, smo iz medijev že slišali prve grožnje o ponovnem zapiranju javnega življenja v zimskem času – in to po sezoni, ko smo bili za javnost zaprti več kot 200 dni. Vprašanj je več kot odgovorov. Bomo sezono lahko izpeljali terminsko? Finančno? Bomo abonentom lahko zagotovili vse, kar smo jim obljubili? Ne vemo. Zagotovo pa se bomo potrudili.

Sezona je netipična tudi z vsebinskega vidika. V preteklih letih sem se namreč izogibal rdeči niti, ki bi navzven in za potrebe prodajnih sloganov povezovala sezono v navidezno celoto. Letos sem to spremenil.

Predstave prihajajoče sezone se bodo namreč precej podrobno ukvarjale s človekovim čustvenim in psihičnim stanjem, kar je sicer bolj značilno za liriko kot za dramatiko, a je kritični odrski razmislek o našem odnosu do sebe in do sveta, ki nas obkroža v teh nepredvidljivih in stresnih trenutkih, nujen. S tega vidika bi sezono lahko poimenovali sezona mentalne higiene.

Poleg tega bodo predstave večinoma režirale ženske, kar je prav tako odmik od splošne prakse tako slovenskih kot tujih gledališč, kjer režiserke – v večinoma moškem svetu – najpogosteje le izpolnjujejo minimalno kvoto. Tem seveda ne želim podajati nikakršne sodbe o kakovosti posameznih gledaliških ustvarjalcev, želel pa bi opozoriti na dejstvo, da tudi v gledaliških krogih, ki načeloma močno spoštujejo enakopravnost med spoloma, nikakor ne podpiramo besed z dejanji. Kar je vsekakor vredno kakšne razprave. S tega vidika bi lahko sezono označili kot sezono režiserk.

Tema dvema rdečima nitma pa se kot zunanja okoliščina priključuje še tretja. Letošnja sezona je zadnja sezona, ki sva jo zastavila z direktorico Majo Jerman Bratec. Od srede poletja bo imelo gledališče novo vodstvo. Žal v tem trenutku še ni jasno, v katero smer bo zaplula barka, vendar bo do sprememb zagotovo prišlo. V tem duhu bi lahko prihajajočo sezono označil tudi za svojo poslovilno.

Časi so negotovi, negotovi za vse nas. Nekaj pa je gotovo. Gledališča brez občinstva ni, abonenti pa ste njegov glavni steber. Zato vas vabim, da se negotovosti navkljub odločite ostati v naši družbi. Mi smo namreč tu za vas – in skupaj nam bo uspelo prebroditi tudi vse prihajajoče viharje.

Marko Bratuš

Umetniški vodja SNG Nova Gorica