Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Premiera plesno dramske uprizoritve ON/A

15.11.2017

Premiera plesno dramske uprizoritve ON/A bo v četrtek, 16. 11. 2017, ob 20.00 na našem velikem odru, ponovitvi bosta v petek, 17. 11. 2017, ob 20.00 in v nedeljo, 19. 11. 2017, ob 17.00.

Predstavo smo ustvarili v koprodukciji MN Dance Company, koncept pa sta zasnovala koreografa in plesalca Michal Rynia in Nastja Bremec Rynia. 
Nastopajo plesalci iz treh držav (Slovenije, Italije in Švedske - Nastja Bremec Rynia, Tjaša Bucik, Giordano Orchi, Hanna Rockner, Michal Rynia, Maria Pia Taggio in Jan Valentinčič), igralca Jure Kopušar in Maja Nemec ter glasbena skupina Viperstone.

Ustvarjalci z zlitjem plesa - igre - besede - glasbe v živo raziskujejo večno iskanje naše druge polovice.
Dramaturginja Ana Blažica Kržišnik je podala osnovna izhodišča uprizoritve: "Po nekem mitu smo bili nekoč davno razdvojeni, razcepljeni in od takrat iščemo svojo polovico. Zahodnjaki to pojmujemo kot romantična ljubezen; mislimo, da bo ta rešila našo samoto, osamljenost. Prava ljubezen pa preseže strast in ideale romantične ljubezni. To je tista ljubezen, ki nas lahko popelje do ponovne združitve s samim sabo, s svojo celostnostjo."
Michal Rynia pa je dodal: "Ples večinoma dopušča, da gledalci različno interpretirajo sporočilo ali vsebino. Če pa gib podpremo še z besedo, je to sporočilo bolj direktno in neposredno. V naši uprizoritvi smo združili ples, igro in besedo. Za še večji naboj pa poskrbi glasbena skupina, ki v živo nastopi ob plesalcih in igralcema. In kaj sporočamo? Raziskujemo večno iskanje svoje druge polovice."

Več o predstavi tukaj.

On/a; foto SNG Nova Gorica / Urška Boljkovac