Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Koncertna mora

Komični koncert

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

NOVA filharmonija

premiera

17. december 2016, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Ste prepričani, da klasična glasba ni tudi moderna? Ali da resna glasba ne more biti zabavna? Da je simfonični orkester le zbirka resnobnih puščobnežev, ki pestujejo vsak svoj instrument in se ne znajo niti nasmehniti?
Ali pa ste izbrušen glasbeni sladokusec, ki obisk koncertnega večera dojema kot vrhunec užitka, eksplozijo barvitega zvoka in kompleksno, neubesedljivo doživetje?
Mogoče nekje vmes?
V vsakem primeru – utegnete biti presenečeni. Mogoče veste, da ima največja uspešnica skladatelja Johna Caga naslov (in trajanje) 4:33, ker to pomeni štiri minute in triintrideset sekund – tišine? Da utemeljitelj simfonične glasbe Joseph Haydn violine uglašuje kar med skladbo? Ali da je naš dirigent Edvarda Griega oplemenitil s solisti na kašlju?
S takim in podobnim programom (J. Strauss: Sport polka...) bomo skušali dokazati, kar vztrajno trdimo: da je klasična/resna glasba lahko tudi zelo humorna. (Dobesedno: izvedli bomo tudi Humoresko A. Dvoraka!) V sodelovanju z g(h)ostom in obogaten s scenskimi intervencijami se obeta sproščujoč in duh-ovit glasbeni dogodek.
SNG Nova Gorica je v letu 2015 vzpostavilo sodelovanje z Glasbenim društvom NOVA z izvedbo gledališke predstave Postani obcestna svetilka (Srečko Kosovel) ob spremljavi Big band orkestra NOVA na slavnostni podelitvi primorske gledališke nagrade Tantadruj. Izjemno pozitivna izkušnja nas je vodila k načrtovanju skupnega komičnega koncerta s Simfoničnim orkestrom NOVA filharmonija, ki ga sestavljajo učenci in študentje glasbenih šol in akademij, pa tudi profesionalni glasbeniki, združeni v želji po drugačnem pogledu v prihodnost glasbenega poslanstva in popularizaciji klasične glasbe širšemu občinstvu.

PROGRAM SKLADB

Franz Liszt: Madžarska rapsodija št. 2
Joseph Haydn: Simfonija presenečenja št. 94 v G-duru, Andante
Joseph Haydn: Simfonija št. 60 v C-duru, »Il Distratto«, Finale
Antonín Dvořák: Humoreska št. 7, Op. 101
John Cage: 4´ 33˝
Francois Borne, prir. R. Guiot: Briljantna fantazija na teme iz opere Carmen
Edward Grieg: Åsina smrt iz suite Peer Gynt
Béla Kéler: Spomin na Bártfa, čardaš
Danny Elfmann, prir. B. Grahor: Božična moraKomentarji
SNG Nova Gorica spodbuja razpravo uporabnikov o predstavah in o objavljeni vsebini na spletnih podstraneh predstav. Uporabnike pozivamo, da se pri komentiranju držite teme in upoštevate pravila govornega bontona. Tudi ostro kritiko ali nestrinjanje s posameznimi mnenji je mogoče izraziti brez osebnih napadov in žalitev. Neprimerne in žaljive vsebine bodo odstranjene.

Želim oddati komentar

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 17. 12. 2016 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Premiera. Za Izven.
  • 18. 12. 2016 ob 17.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente.
  • 16. 01. 2017 ob 11.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za Šolo.
  • 19. 01. 2017 ob 19.00. Unionska dvorana Ljubljana