Slovensko narodno gledališče Nova Gorica
Maja Poljanec Nemec; foto SNG Nova Gorica/ Peter Uhan

Hermann Hesse

Avgust

Studio SNG Nova Gorica

Pravljica za odrasle

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

premiera

29. september 2020, SNG Nova Gorica. mali oder

o delu

Projekt sva zastavila doma, v drugi polovici samoizolacije. Majina pobuda je izražala neko potrebo tistega časa. Mogoče po stiku, pristnem stiku z drugimi. Z ljudmi. Z vsemi. V Hessejevi pravljici Avgust potujemo skozi njegovo življenje. Ob krstu mu je mati zaželela, da bi ga morali imeti vsi ljudje radi. Njena želja se uresniči in z njo Avgustovo prekletstvo, dokler ...

Začetek meseca avgusta so se nama v najinem domu pridružili še ostali sodelavci. Tomi, ki nadvse rad posluša ljudi. Tomi je uho, sluh. Vid pa si delita dve očesi: Bjanka, ki objema ljudi z lepoto oblačil in z vso pozornostjo ustvarja okolje, ter Peter, ki se igra s svetlobo in jo skupaj z ljudmi lovi v objektiv svojega aparata.

Zdaj smo v gledališču. Skozi pravljico Avgust gledamo drug drugega. Okus po izoliranosti pa še vedno ostaja in z njim tudi želja po pristnem, zdravem človeškem stiku zunaj okvirja te pravljice. 

»Vsak pojav na tem svetu je prispodoba in vsaka prispodoba vrata, skozi katere zmore duša, če je pripravljena, stopiti v notranjščino sveta, koder so ti in jaz in dan in noč vsi eno.« Hermann Hesse

Posebna zahvala Jaru Novaku, da je dovolil uporabiti svoj prevod; vsem posvojenim rastlinam iz Zavetišča za zavržene rastline, Anamari Hrup in Evi Jeri Hanžek (uporabljeni so nekateri podatki iz njune magistrske naloge Zavetišče za zavržene rastline / Festival zavetišča za zavržene rastline Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani in iz njune knjige umetnic Zelene zgodbe);  Projektu Atol, da je velikodušno posodil luči za rast rastlin; vsem zaposlenim v SNG Nova Gorica, ki so nam pomagali vstopiti v svet uprizoritve.  

Studio SNG Nova Gorica je nov program, ki ga vpeljujemo v sezoni 2020/21. V izhodišču je projekt namenjen spodbujanju ustvarjalnosti domačega ansambla. Gre za manjše projekte, ki nastajajo na pobudo zaposlenih in s katerimi ustvarjalci raziskujejo njim ljube zvrsti gledališča.

Gledališki list

v medijih

 

 Ingrid Kašca Bucik, Radio Slovenija, 30. 9. 2020

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 28. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Predpremiera. Izven. Izbirna predstava za abonente
  • 29. 09. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Premiera. Izven
  • 03. 10. 2020 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente