Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Simona Deaconescu

Plesni manijaki / Choreomaniacs

Gostuje Plesno združenje Tangaj, Romunija / Tangaj Dance Association, Romania

Plesna predstava

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

1518. Mesto Strasbourg je v visoki pripravljenosti. Na osrednjem mestnem trgu je izbruhnila plesna epidemija. O tej čudaški manifestaciji krožijo govorice. Nora mešanica humoralne medicine, nadnaravnih pojavov, nekaj malega mikologije in nekaj mitologije. Za tiste, ki si drznejo iti preko internetnega šunda, je ta plesna epidemija močno prepojena z idejami srednjeveške krščanske cerkve, ki so priljubljene še danes.

»Plesni manijaki« je performativna dokufikcija in kronološko sledi dogodkom, ki označujejo množično distopično manifestacijo iz Strasbourga leta 1518, plesno norijo, ki je okužila več sto ljudi. Predstava humorno sprašuje, kakšni smo videti, kadar plešemo, začne pa se s serijo osupljivih pričevanj in dogodkov, ki so skrbno izbrani iz zgodovinskih kronik. Če mislite, da so psevdoznanost in lažne novice stvar sedanjosti, si bodo »Plesni manijaki« drznili izzvati vaša prepričanja, in sicer na srednjeveški znanstveno-fantastični eklektični način.


Koreografija in dramaturgija: Simona Deaconescu
izvajalci: Georgia Măciuceanu, Adrian Popița, Robert Popa, Diana Dragu, Laura Murariu
glasba: Vlaicu Golcea
oblikovanje svetlobe: Alexandros Raptis

producent: Nacionalni Plesni Center v Bukarešti
sofinancer: Nacionalni sklad za kulturo kot del projekta "Redance - Residences for Dancers 2020"

 

Simona Deaconescu je romunska koreografinja in filmska ustvarjalka, ki dela v različnih žanrih in formatih. Proučuje družbene konstrukte na robu znanstvene fantastike in objektivne realnosti, včasih s pomočjo ironije in črnega humorja.

Diplomirala in magistrirala je na oddelku za koreografijo na Nacionalni univerzi za gledališče in film v Bukarešti. Prejela je štipendijo danceWEB (2014) in nagrado nacionalnega plesnega centra v Bukarešti CNDB (2016), bila je Aerowaves Twenty18 Artist (2018) in Springboard Danse Montréal Emerging Choreographer (2019). Ko je bila v letih 2019 in 2020 rezidenčna umetnica evropskih projektov Moving Digits in Biofriction, je razvila je nova dela, povezana z mikrobiologijo in virtualno realnostjo. V letu 2022 bo kot umetnica delovala v povezavi s CNDB.  

Leta 2020 je Simona Deaconescu začela raziskovati zgodovinske plesne kuge, kar jo je pripeljalo do tega, da je ustvarila »Koreomanijake«, dokufikcijsko predstavo o plesni epidemiji v Strasbourgu leta 1518, ki je premiero doživela na CNDB v Bukarešti. V letu 2022 je Forecast Mentee Artist, njena mentorica pa je francoska koreografinja Mathilde Monnier, in rezidenčna umetnica PACT Zollverein s projektom "Ramanenjana", novo dokufikcijsko predstavo o plesni epidemiji na Madagaskarju leta 1863. Njeno raziskovanje se bo s pomočjo štipendije Dance Research NRW  nadaljevalo v Aachnu in Kölnu, kjer se bo osredotočila na plesno kugo v Porenju iz leta 1374.

Njena prejšnja dela so se predstavila na festivalih, v gledaliških hišah, galerijah, muzejih in na arhitekturnih prizoriščih, pred evropskim in severnoameriškim občinstvom. Leta 2021 je gostovala na The 13th Dance in Vancouver Biennial (Kanada), Off Europa Festival (Nemčija), Spill Open Festival (Združeno kraljestvo) in na Antistatic Festival for Dance and Performance (Bolgarija). Leta 2014 je Simona Deaconescu ustanovila svojo svojo “projektno” skupino, Tangaj Collective, leta 2015 pa je postal soustanoviteljica in umetniška direktorica festivala BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival.

 

 

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 14. 05. 2022 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente