Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Milan Ramšak Marković

Deževen dan v Gurlitschu

Gostujeta Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj

Psihološka srhljivka

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 2 uri in 5 minut brez odmora

o delu

Poročen par v poznih tridesetih – Peter in Ingrid, živita udobno življenje v predmestju Celovca. V njuno zgodbo vstopimo na dan, ko odkrijeta, da je izginila draga ogrlica, ki ima poleg materialne tudi veliko emocionalno vrednost, saj jo je Ingrid dobila od svoje pratete, znane avstrijske povojne feministične avtorice. Občutek je toliko slabši, ker jima ogrlice niso ukradli nekje na ulici, pač pa je imel tat dostop do njunega doma.

 

Vznemirljivost uprizarjanja Gurlitscha skoraj v celoti izhaja iz formalne in vsebinske optične perspektive. Prva je poigravanje s konceptom »road movieja« in prenosom filmskega jezika v gledališče, kjer se princip montaže razteza ne le v prostorske, temveč tudi v časovne razsežnosti. Druga pa je povezana s tem, da se slovenska drama dogaja v Avstriji, natančneje v Celovcu, še natančneje v predmestju, imenovanem Gurlitsch, kjer se za glavnega junaka pod vplivom obsedenosti od zasebne lastnine odpre zajčja luknja, ki ga pripelje v podtalje Evrope, kjer sreča Avstrijo, ki je bolj podobna tretjim deželam kot pa sami sebi.

Sebastijan Horvat

 

Režiser Sebastijan Horvat

Igrajo Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič, Miha Nemec k. g., Živa Selan, Borut Veselko, Darja Reichman, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar.

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 14. 11. 2023 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Velike zgodbe, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente