Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Tjaša Mislej

Naše skladišče

Gostuje Prešernovo gledališče Kranj

Socialna drama. Samo da je v resnici smešna kot komedija

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 30 minut brez odmora

o delu

»Skozi humoren in komunikativen dramski slog spremljamo zgodbe žensk, ki so nosilke glavne in še preveč boleče aktualne tematike izkoriščanja ženske delovne sile, katera je zavoljo preživetja primorana žrtvovati svoje zdravje, lepoto, dušo, odnose in družinsko ter družbeno življenje. /…/

Posledice ustroja kapitalističnega sistema, ki uničuje kakršnokoli perspektivo po boljšem, se tako odražajo na razvoju življenja posameznih dramskih junakinj in junakov, ki kljub upornemu značaju težko ubežijo manipulaciji sistema.

V ospredju je tako mali človek. Ki je mogoče premajhen za veliko zgodbo o uspehu, za veliko zgodbo na gledališkem odru. A ta 'mali človek' vztrajno in iskreno vztraja in deluje, da bodo nekoč in nekje prihodnje generacije živele bolje in drugače.« (Mateja Kokol).

»Štiri delavke, štiri skromne eksistence, se svojega položaja jasno zavedajo, a stoično vztrajajo pri enoličnih opravilih: zaradi mezde, ki jo za zdaj še prejemajo redno. Štiri delavke, vsaka s svojimi željami, talenti, prepričanji, hotenji in zgodbami; vsaka tudi s sanja(rija)mi o boljšem življenju, o spremembah, četudi majhnih in skromnih. /…/ Skratka, socialna drama. Samo da je v resnici smešna kot komedija, mogoče celo farsa, ki je v bistvu žalostna. Realistična v slogu, gibka v jeziku in obenem absurdna v maniri,« je zapisala žirija v obrazložitvi za Grumovo nagrado.


Režiserka Mateja Kokol, dramaturginja Marinka Poštrak, scenografka in oblikovalka luči Petra Veber, kostumografka Iris Kovačič, avtor glasbe in priredbe skladbe Lastovka* Aleš Zorec, odrski gib Ivan Mijačević, lektorica Maja Cerar, oblikovalec maske Matej Pajntar

Igrajo Vesna Pernarčič, Vesna Slapar, Vesna Jevnikar, Darja Reichman, Borut Veselko, Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Miranda Trnjanin k.g.

 

*V originalni izvedbi je pesem Lastovka avtorja glasbe Jureta Robežnika, avtorja besedila Milana Jesiha in avtorja aranžmaja Silvestra Stingla na albumu Elda leta 1982 zapela pevka Elda Viler.

nagrade

  • Nagrada Slavka Gruma 2020

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 22. 01. 2024 ob 18.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente