Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Jean-Yves, Patrick in Corinne

Gostuje Collectif Ès, Francija

Plesna predstava francoskega novega vala

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

So časi, ko resno mislimo; ko vidimo nekaj, kar nam je všeč, in to ponovimo ali vsaj poskušamo ponoviti, kakor je. So tudi časi, ko tega sploh ne mislimo in ne naredimo in nas niti ne zanima.
Če v ustvarjanju znova uporabimo idejo, ki smo jo že videli drugje? Če oblika, ki smo jo pravkar ustvarili, izvira iz drugega iskanja, in je nazadnje videti, kot da pripada nekomu drugemu? Smo mi edini, da jo vidimo in skrbimo zanjo, ali pa bi lahko kdo opazil, če se srečamo? Ali še huje, si predstavljal druge izposoje, ki nanje nismo pomislili? Če uporabimo drugih stvari, vendar jih ne moremo prepoznati? Postane navdih? Smo v ustvarjanju upravičeni »sneti« ideje?
Lahko bi rekli: »Če kopiraš enega, je plagiat; če kopiraš dva, je raziskovanje.«

 

Nastopajo Adriano Coletta, Sidonie Duret, Jeremy Martinez, Alexander Standard, Emilie Szikora 

Jean-Yves, Patrick in Corinne je trio za pet plesalcev. Na odru so hkrati največ trije, vseh pet pa z dinamično menjavo uteleša idejo konstrukcije, plagiatorstva, novodobnega "copy/past" pristopa. Nastopajoči raziskujejo uporabo že videnih idej iz časa, ko so bili popularni aerobika, Whitney Houston in Georges Michael, z edinstveno in samosvojo gibalno-telesno govorico. Svobodno, ustvarjalno in s silovito energijo raziskujejo naše korenine; iščejo odsev družbe, ki nas je oblikovala, ga re-interpretirajo, re-kreirajo. Kar tri ustanove smo združile moči, da smo lahko mednarodno uspešno plesno predstavo pripeljali tudi k nam na novogoriški oderi. V sklopu sodelovanja bo predstava oktobra gostovala na Reki, v Ljubljani in Novi Gorici. Ne gre zamuditi.

 

Pod pokroviteljstvom Francoskega inštituta v Sloveniji.

V sodelovanju s programom Teatroskop, ki ga podpirajo Francoski inštitut, francosko ministrstvo za kulturo ter francosko ministrstvo za Evropo in zunanje zadeve.

Francoski inštitut v Sloveniji, logo

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 23. 10. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Ples, Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente