Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Koncert

Ženske štorije

Medea Novak, Neža Pajek Arambašić, Luka Dobnikar in Jani Kovačič

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

o delu

Gostujoči celovečerni koncert Ženske štorije bo premierno uprizorjen v soboto, 19. oktobra 2019 ob 20.00 na malem odru SNG Nova Gorica. Spregovoril bo o nekaj usodah, ki jih je desetletja zapisoval Jani Kovačič. Vsaka pesem, vsaka štorija, prinaša kakšno izkušnjo, ki jo doživijo številne ženske. Osrednja protagonistka je Medea Novak, spremljajo pa jo Jani Kovačič na kitari, Neža Pajek Arambašić na klavirju in tolkalih ter Luka Dobnikar na kontrabasu.

»Kot najstnik se začneš zanimati za to dvospolno razliko znotraj človeštva. Nekaj te vleče. To so v antiki imenovali Eros – prasilo spajanja in privlačnosti. Čim več vemo in čimbolj poudarjamo razlike na genskem področju, bolj zamegljujemo to bazično moško-žensko ustrojstvo, ki žene človeštvo. Ljubezen in starševstvo se prelevita v boj za nadvlado in zasužnjevanje. Sodobni čas odpira ženskam možnosti, ki so jih dosedaj v taki meri užile le redke. A to je proces z neštetimi stranpotmi. Človek si želi bližine življenja in zato vstopa v neštete zveze in povezave, da bi to užil. Zlasti ženske pristajajo na odnose, ki v marsičem spominjajo na tlačanstvo. A ženske drže ključe življenja! Ženske ženejo življenje naprej in v dalj, moški se izgubljajo v prepirih in vojnah. Moški so pozabili svojo vlogo v tvorjenju življenja – povprečen moški ponavadi svojo odgovornost prelaga na državo, na žensko, na otroke. XXI. stoletje je stoletje žensk!

Je ženskam zaradi tega danes bolje, kot jim je bilo? So ženske v politiki garancija njihove enakopravnosti? Morda pa se kak odgovor skriva v Ženskih štorijah? Ali pa noben?

Vendar naš koncert pripoveduje štorije.«

Jani Kovačič

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 19. 10. 2019 ob 20.00. SNG Nova Gorica, mali oder. Izven