Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Jaka Smerkolj Simoneti

Zvezdice

2023

Učilniška predstava

Krstna uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

European Theatre Convention (projekt ETC Young Europe IV: Unheard voices)

Igrajo

premiera

07. marec 2024, Gimnazija Nova Gorica

o delu

Po zdolgočasenem predavanju šolske psihologinje, gospe Kavka, se med glavnim odmorom med dvema dijakoma zgodi incident. Okoliščine so na prvi pogled nejasne. Oto, sicer blesteč športnik, ostane s prebito arkado. Miki, vzoren dijak in odličnjak, je očiten krivec. Skozi njune pogovore in pogovore s šolsko psihologinjo se postopoma razgrinja ozadje spora, ki presega zgolj najstniški izbruh nasilja. Drama tako ne tematizira nasilja samega, temveč predvsem išče vzroke zanj: občutki nemoči, medvrstniško trpinčenje, telesna samopodoba, spolna identiteta, družbeni pritiski in podobno. Nekje onkraj učilnic, hodnikov in šolskih zidov se med Mikijem in Otom razvija intimni odnos, ki ga morda niti nista nikoli pričakovala. Ujeta med pričakovanja drugih in lastne želje, se skušata oklepati tega otoka svobode, prepričana, da trka s svetom ne bo preživel. V tem se srečata z nerazumevanjem tistih, ki naj bi jima pri tem pomagali, ki ne znajo svetovati bolje, kot z mantro: »Zvezdice, zvezdice, pomagajte mi.«

Besedilo Zvezdice je nastalo v evropskem projektu Mlada Evropa IV: Neslišani glasovi, v katerem mladi dramatiki odpirajo prostor raznoraznim marginaliziranim glasovom, gledališča pa nato s 45-minutno učilniško predstavo stopijo k mladim v šolo – naravnost v učilnico. Zvezdice je režirala Živa Bizovičar, predstavnica najmlajše generacije slovenskih gledališčnikov.

Oto: Tut to so sam preživetvene strategije, ne vem, kaj naj ti drugega rečem, ampak jz ne mislm bit žrtev, to sem se že zdavnaj odloču in stojim za to odločitvijo. Lajf je dost v  kurcu že tko k je, ne vem, zakaj bi si ga naredu še bolj težkega, kot mora bit. Nč od tega ne šteje, Miki, nč od tega ni resnično. To ni življenje, to je sam gimnazija.

Jaka Smerkolj Simoneti

 

Gledališki list

 

druge opombe

 

MLADA EUROPA IV (Young Europe IV)

Evropski projekt za razvoj mladinske dramatike

Slovensko narodno gledališče Nova Gorica in Mladi oder Amo sodelujeta v evropskem projektu za razvoj mladinske dramatike Young Europe IV: Unheard Voices. Triletni program je posvečen ustvarjanju novih mladinskih iger oziroma t. i. učilniških predstav, ki so za slovenski gledališki prostor novost.

Med letoma 2021 in 2024 je devet članic gledališke mreže ETC (Evropska gledališka konvencija) iz osmih držav sodelovalo s sodobnimi dramatiki mlajše generacije pri razvijanju osmih novih besedil za mlado občinstvo. Novonastala besedila so bila v sezoni 2023/2024 uprizorjena v učilnicah držav sodelujočih gledališč in bodo predstavljena na  festivalu Young Europe IV: Mladi. Pogumni. Razbiti kalupi., ki bo potekal med 17. in 19. aprilom 2024 na različnih prizoriščih v Novi Gorici.

Besedila obravnavajo teme, ki znotraj kanona evropske dramatike, v katerem prevladuje belski, heteroseksualni, moški pogled, niso zastopane. Pri izbranih dramatikih gre za nedominantne glasove naše družbe, ki pripadajo eni od naslednjih – v dramatiki, literaturi (in v družbenem diskurzu) – manj zastopanih skupin: pripadniki bikulturnega izvora, pripadniki LGBTQIA+ skupnosti, migranti, ženske ter pripadniki rasnih ali etničnih manjšin. Pisce so vodili in jim svetovali priznani dramatiki.

Za SNG Nova Gorica je razredni komad Zvezdice napisal mlad dramatik in dramaturg Jaka Smerkolj Simoneti. Ustvarjalni proces nastajanja igre sta vodila dva mentorja – večkrat nagrajeni hrvaški dramatik Dino Pešut in dramaturginja Tereza Gregorič. Smerkolj Simoneti se je v procesu ustvarjanja tudi udejstvoval različnih mednarodnih delavnic, ki so jih organizirali partnerji projekta. Poleg teme in vsebine se je na delavnicah seznanil s strukturo razrednega komada. Igra naj bi bila dolga 45 minut, torej eno šolsko uro, ter primerno zastavljena za igranje v učilnici. Namen igranja v učilnicah je gledališče pripeljati v šole, saj prav v razredu najdemo največ raznolikosti.

Pomemben doprinos k festivalu pa so tudi mladi ambasadorji, trije dijaki Gimnazije Nova Gorica (Karin Winkler, Alja Kosič in Kristjan Gabrijelčič), ki si bodo med festivalom ogledali vse uprizoritve in ob njegovem zaključku podelili svoje vtise.

Projekt je del TRANSFORMACIJ, programa dejavnosti ETC za obdobje 2021–2024, ki ga sofinancira Evropska unija.

Projekt Young Europe IV je dobitnik evropske nagrade Art Explora – Académie des Beaux-Arts 2022.

 

Sodelujoča gledališča ter avtorji novonastalih dramskih del:

 

 • SNG Nova Gorica: Jaka Smerkolj Simoneti, Zvezdice

Po zdolgočasenem predavanju šolske psihologinje, gospe Kavke, se med glavnim odmorom med dvema dijakoma zgodi incident. Okoliščine so na prvi pogled nejasne. Oto, sicer blesteč športnik, ostane s prebito arkado. Miki, vzoren dijak in odličnjak, je očiten krivec. Skozi njune pogovore in pogovore s šolsko psihologinjo se postopoma razgrinja ozadje spora, ki presega zgolj najstniški izbruh nasilja.

 

 • Badisches Staatstheater Karlsruhe, Nemčija: Matin Soofipour Omam, Šepeti prostora (Room Rumors)

Interaktivna igra za dva igralca in razred učencev, ki obravnava vprašanja o moči in odgovornosti ter spremlja učinek, ki ga imajo besede.

 

 • Staatstheater Braunschweig, Nemčija: Emel Aydoğdu, (Preživetje) Nadomestna ura ((Surviving) The Substitute Lesson))

Nadomestna učiteljica se predstavi. Njena identiteta postane vsebina učne ure. Kaj nas dela takšne, kot smo? Kako smo postali takšni? Uprizoritev raziskuje vprašanje, kaj jezik naredi z ljudmi, kako ljudi oblikuje družba in kako včasih neizrečeno teži bolj kot izrečeno.

 

Slovak National Drama Theatre, Slovaška: Tereza Trusinová, Kaj dogaja! (What’s Up!)

Učilnica, avtobus v šolo in dva najstnika. Šimon in Zoja. Sošolca. Najboljša prijatelja. Poznata se že dolgo. Toda – ali se zares poznata? Sebe in drug drugega? Začenjata misliti, da morda ne. Kako se spopasti s krizo identitete v mladostništvu? In kaj to pomeni za medosebne odnose?

 

 • Teatru Malta, Malta: Kurt Gabriel Meli in Alex Weenink, Čreva (Gutz)

Jack se pogosto tihotapi v svojo nekdanjo srednjo šolo. Zakaj? Ker so klobase v menzi najboljše. Kar pa ni edini razlog. V teh učilnicah se je Jack zaljubil v Jamesa, preden ju je ločil prepir. V teh učilnicah ga je gospa Stefania spodbujala, medtem ko ga je gospa Ciangura sesuvala. Jack se tihotapi v svojo nekdanjo srednjo šolo. Zakaj? Ker se sprašuje, zakaj nikoli ni imel poguma, da bi povedal, kar bi moral v tistih presnetih učilnicah.

 

 • Belarus Free Theatre, Young Vic, Belorusija, Združeno kraljestvo: Olya Voronkova, Sreča (Lucky)

Daša in Mikita se spoznata v centru za prebežnike na Poljskem. Delita si težaven položaj. Obe sta zbežali pred vojno v Ukrajini. Daša ne more najti svoje babice, saj je le-ta šla iskat njuno mačko, ki je pobegnila iz centra. Mikita ji priskoči na pomoč, kar zaznamuje začetek odnosa, ki ju vodi naprej v London, kjer poskušata najti svoj varen prostor pod soncem.

 

 • Cyprus Theatre Organisation, Ciper: Zoe Apostolidou, Debelost (Fat)

Frixos se sooča s pritiski doma in v šoli zaradi svoje prekomerne teže. Prijateljstva sklepa le preko zaslona, spoprijema se z maminimi nenehnimi pripombami in poskusi, da bi shujšal. Sam je s seboj zadovoljen, vendar se zdi, da to ni pomembno za druge, ki v njem vidijo le debelega človeka.

 

 • De Toneelmakerij, Nizozemska: Tomer Pawlicki, Hasan & Mojzes (Hassan & Moos)

Hassan in Moos sta najboljša prijatelja. Hassan je musliman, Moos pa Jud. Kot dobra prijatelja se norčujeta drug iz drugega – ne zlonamerno, temveč ljubkovalno. Ker sta prijatelja, si to dopustita in odpustita, dokler se izraelsko-palestinski spor spet ne razplamti in njuno prijateljstvo postavi na rob.

 


Urnik


17. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Matin Soofipour Omam Šepeti prostora (Room Rumors)

Badisches Staatstheatre Karlsruhe (Nemčija)

Šola

 

17. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Emel Aydoğdu (Preživetje) Nadomestna ura ((Surviving) The Substitute Lesson))

Staatstheater Braunschweig (Nemčija)

Šola

 

17. april ob 14.00, Knjižnica Franceta Bevka

Matin Soofipour Omam Šepeti prostora (Room Rumors)

Badisches Staatstheatre Karlsruhe (Nemčija)

Izven

 

17. april ob 16.30, Knjižnica Franceta Bevka

Emel Aydoğdu (Preživetje) Nadomestna ura ((Surviving) The Substitute Lesson)

Staatstheater Braunschweig (Nemčija)

Izven

 

18. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Tereza Trusinová Kaj dogaja! (What’s Up!)

Slovak National Drama Theatre (Slovaška)

Šola

 

18. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Kurt Gabriel Meli, Alex Weenink Čreva (Gutz)

Teatru Malta (Malta)

Šola

 

18. april ob 11.05, Gimnazija Nova Gorica

Olya Voronkova Sreča (Lucky)

Belarus Free Theatre, Young Vic (Belorusija, Združeno kraljestvo)

Šola

 

18. april ob 11.05, Gimnazija Nova Gorica

Jaka Smerkolj Simoneti Zvezdice (Little Stars)

SNG Nova Gorica

Šola

 

18. april ob 13.00, Knjižnica Franceta Bevka

Kurt Gabriel Meli, Alex Weenink Čreva (Gutz)

Teatru Malta (Malta)

Izven

 

18. april ob 15.30, Knjižnica Franceta Bevka

Jaka Smerkolj Simoneti Zvezdice (Little Stars)

SNG Nova Gorica

Izven

 

18. april ob 15.30, Xcenter

Olya Voronkova Sreča (Lucky)

Belarus Free Theatre, Young Vic (Belorusija, Združeno kraljestvo)

Izven

 

19. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Zoe Apostolidou Debelost (Fat)

Cyprus Theatre Organisation (Ciper)

Šola

 

19. april ob 8.50, Gimnazija Nova Gorica

Tomer Pawlicki Hasan & Mojzes (Hassan & Moos)

De Toneelmakerij (Nizozemska)

Šola

 

19. april ob 15.00, Knjižnica Franceta Bevka

Zoe Apostolidou Debelost (Fat)

Cyprus Theatre Organisation (Ciper)

Izven

 

19. april ob 17.30, Knjižnica Franceta Bevka

Tomer Pawlicki Hasan & Mojzes (Hassan & Moos)

De Toneelmakerij (Nizozemska)

Izven

 

19. april ob 17.30, Xcenter

Tereza Trusinová Kaj dogaja! (What’s Up!)

Slovak National Drama Theatre (Slovaška)

Izven

 

Prikaži celoten spored za predstavo

 • 29. 02. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Premiera. Preloženo na 7. 3.
 • odpovedano
 • 06. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Predpremiera. Izven
 • 07. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Premiera. Izven
 • 11. 03. 2024 ob 18.00. Gimnazija Nova Gorica. Izven
 • 18. 04. 2024 ob 15.30. Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica. MLADA EVROPA IV (Young Europe IV). Angleški nadnapisi. Izven
 • 18. 04. 2024 ob 11.05. Gimnazija Nova Gorica. MLADA EVROPA IV (Young Europe IV). Angleški nadnapisi. Šola