Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Tone Partljič

Čaj za dve

Gostuje Prosvetno društvo Štandrež

na sporedu

11. 11. 2018 ob 17.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Za abonma Nedeljska gledališka srečanja in Izven

Spoštovani prijatelji štandreških gledališčnikov!

Tokrat vam na ogled postavljamo morda malo neobičajno zgodbo o ljudeh iz tako zvanega »tretjega« življenjskega obdobja, ki so iz takšnega ali drugačnega razloga pristali v domu za ostarele. Pravzaprav boste videli le nekajdnevni izsek iz življenja upokojene igralke Jasmine, ki ima zaradi dodatnega doplačila privilegij, da je lahko sama v sobi in ji vsak dan ob določeni uri postrežejo s čajem. V tej sobi pozno v noč obuja spomine na svojo preteklo igralsko kariero, kjer je vedno bila le »druga violina«, kajti glavne vloge je igrala neka druga igralka, ki je režiserjem nudila kaj »več«, kot le igro. Tako Jasmina zdaj noč za nočjo osamljena ponavlja in preigrava vloge, ki si jih je želela igrati in s tem poskuša ohranjati spomin ter kljubovati starosti, ki vsak dan bolj pušča sledove na njenem sicer zelo urejenem obrazu in telesu. Toda vse se ji obrne na glavo, ko se v njeno sobo začasno naseli preprosta ženica Angela…

Na vse ostalo pa boste prav kmalu sami videli, povem naj samo še to, da smo celotna ekipa v času študija (ki nam je bil spet žal sila skromno odmerjen) zelo uživali in da je to delo Toneta Partljiča resnično en velik biser v slovenski dramatiki. V vsakem stavku se čuti, da je avtor velik poznavalec gledališča. Poleg številnih nagrad je leta 2016 dobil tudi prestižno Prešernovo nagrado in je priznan kot največji slovenski komediograf.

čaj za dve 1 čaj za dve 2  

Na slavnostnem zaključku Linhartovega srečanja severne Primorske 2018 v Novi Gorici sta bili predstavi Čaj za dve v režiji Jožeta Hrovata (Dramski odsek PD Štandrež) in Boeing, Boeing v režiji Ana Facchini (Dramska skupina KTD Zarja Bilje) razglašeni kot najboljši regijski predstavi.
Dolgoletna članica štandreškega dramskega odseka Polonca Cijan pa je za vlogo Kmetice Angele Berdon v isti komediji prijela priznanje za najboljšo žensko vlogo.