Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Po motivih Hisashija Yamanaka

Dogodivščine izumitelja Kurame

Gostuje Mini teater Ljubljana

na sporedu

spletni nakup vstopnic

19. 1. 2019 ob 10.30. SNG Nova Gorica, mali oder. Za abonma Lutkovni polžek in Izven

Zgodba, ki spominja na staromodni televizijski program s kratkimi epizodami in napevki, se vrti okoli tem znanosti, in to na zelo igriv način. Predstava vrača naivni optimizem vesoljske dobe – dobe, v kateri so ljudje prihodnost še videli v najbolj bleščečih barvah. V tem duhu so tudi dogodivščine izumitelja Kurame predstavljene v bleščečih barvah in v prav takšnih lučeh, morda celo z nekoliko preveč optimističnim pristopom, ki pogosto vodi v zabavne trenutke, v katerih imajo izumi glavnega junaka pogosto tudi nepredvidene stranske učinke.

Lutkovna predstava za otroke po motivih Hisashija Yamanake, rezultat dela članov Handa Gote Research&Developement iz Prage in slovenskih igralcev, je neke vrste kulturni križanec med češko lutkovno tradicijo in japonsko vizualno umetnostjo, zlasti izrazito posebno in neverjetno japonsko popkulturo iz šestdesetih let. Priznana češka neodvisna gledališka ustvarjalca Tomáš Procházka in Robert Smolík, specializirana za lutkovno in vizualno gledališče, skupaj ustvarjata in delata že od leta 2004.

Predstava je na 19. mednarodnem lutkarskem festivalu Zlatna iskra v Kragujevcu prejela nagrado za ansambelsko igro.

 

Gostuje Mini teater v sodelovanju s Handa Gota Research&Developement Praga

Režiser, avtor besedila in dramaturg Tomáš Procházka
Scenograf in oblikovalec lutk Robert Smolík
Glasba Tomáš Procházka

Igrata Maruša Majer in Nik Škrlec

dogodivščine izumitelja kurame 1 dogodivščine izumitelja kurame 2 dogodivščine izumitelja kurame 3 dogodivščine izumitelja kurame 4