Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Zgodbe iz zavetišča

na sporedu

28. 1. 2021. Splet

Zgodbe iz zavetišča objavljamo vsak drugi četrtek na spletni strani ter na FB profilu in YT kanalu SNG Nova Gorica. Vsako srečanje prinese eno zgodbo o roži, ki je del razstave Zeleno zatočišče v preddverju gledališča.

V četrtek, 28. januarja 2021, bo na vrsti roža z imenom Katja.
Bere Anuša Kodelja

V SNG Nova Gorica prebivajo rastline, ki so jih ljudje iz različnih razlogov zavrgli ali pa zanje niso mogli ali znali dovolj dobro poskrbeti. Tako so se znašle v Zavetišču za zavržene rastline, ki sta ga ustanovili Anamari Hrup in Eva Jera Hanžek. Rastline je od Zavetišča za sezono 2020/21 posvojilo SNG Nova Gorica. Te rastline tudi sodelujejo v predstavi Avgust v režiji Mihe Nemca, nastale po pravljici Hermanna Hesseja v produkciji Studia SNG Nova Gorica v sodelovanju s Teatrom na konfini, in so na ogled v preddverju gledališča kot postavitev Zeleno zatočišče avtorice Mojce Valič, s tehnično podporo Zavoda Projekt Atol.

Koncept delovanja Zavetišča za zavržene rastline je odnos človek – rastlina. Rastlina je živo bitje z lastnimi potrebami, ki morajo biti izpolnjene za njeno uspešno in srečno življenje. Rastlina v tem kontekstu ni namenjena za ugajanje človeku, pač pa je rastlina tista, za katere blagostanje skrbi človek. Tako se zgodi odmik od antropocentričnega sveta, ki etična pravila omejuje zgolj na človeško družbo in kjer štejejo zgolj človeške potrebe in interesi. Rastline, posebno okrasne lončnice, so v obstoječem sistemu postale le še eden izmed predmetov množične proizvodnje.

Vsem zgodbam iz zavetišča lahko poslušate tukaj.