Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Divadlo Jána Palárika v Trnave, Slovaška

Renesansa

Evropska gledališka konvencija / European Theatre Convention

na sporedu

21. 5. 2021. Splet

Projekt Renesansa, ki ga organizira Evropska gledališka konvencija ETC (European Theatre Convention), bo na spletu ponudil ogled kratkih petminutnih filmov 22 gledališč iz 18 evropskih držav. Dramsko izhodišče projekta predstavlja pojem renesansa. 250 evropskih umetnikov in ustvarjalcev, ki so sodelovali pri projektu, so se navdihovali v filozofiji in težavah življenja v času  pandemije. Premislili so realnost življenja v tem nenavadnem času in potenciale za ponovno rojstvo gledališča. Renesansa predstavlja tudi preporod gledališč v virtualnem prostoru, ki so v tem času preizkusila in predstavila nove oblike besedil, zasnovala dela za digitalni oder in razvila digitalne dramaturgije.
Vsak delovni dan med 9. majem in 4. junijem 2021 bo na spletu objavljen en video enega gledališča iz serije. Filme si boste lahko ogledali kar od doma, in to brezplačno.

   

Divadlo Jána Palárika v Trnave, Slovaška

Renesansa/ponovno rojstvo je proces transformacije, ki ni le naraven, ampak tudi nujen del človeškega življenja. Uveljavljenega slovaškega dramatika Petra Lomnickega smo prosili, naj z nami deli svoj pogled na to temo.

Scenarij: Peter Lomnický
Režija: Juraj Bielik
Dramaturgija: Lucia Mihálová
Angleški podnapisi: Zuzana Hekel

Nastopajo:
Pripovedovalka: Tatiana Kulíšková
Mama: Barbora Bazsová
Deček: Alex Samuel Šefčík / Vladimír Jedľovský
Igralec: Tomáš Vravník