Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Nassim Soleimanpour

Beli zajec, rdeči zajec

V sodelovanju z Aurora Nova, Berlin (Nemčija) in Teatrom na konfini

na sporedu

13. 3. 2024 ob 11.00. Gimnazija Nova Gorica

Vsako leto 13. marca praznujemo trdoživost živega gledališča po vsem svetu s predstavami najuspešnejšega besedila iranskega gledališkega ustvarjalca Nassima Soleimanpourja Beli zajec, rdeči zajec.

Brez vaj, brez režiserja, na različnih lokacijah po mestu, vsakič z drugim igralcem, z zapečateno ovojnico z besedilom, ki ga igralec še nikoli ni videl, je mednarodno priznana predstava Beli zajec, rdeči zajec drzen gledališki eksperiment in močan dokaz o transgresivnosti in transformativnosti gledališča. Beli zajec, rdeči zajec se po lanskoletnem uspehu vrača v Novo Gorico. Na treh lokacijah bodo igraka Medea Novak  in igralca Peter Harl in Miha Nemec  z besedilom, ki ga bodo prvič dobili v roke prav v tistem trenutku, v živo (pred publiko) odigrali predstavo. Peter Harl na Gimnaziji Nova Gorica, Medea Novak v Feiglovi knjižnici v Gorici in Miha Nemec v Kavarni in knjigarni Maks v Novi Gorici.  Besedilo iranskega pisatelja Nassima Soleimanpourja Beli zajec, rdeči zajec je bilo prevedeno v več kot 30 jezikov, več kot 3000-krat pa so ga igrala nekatera največja gledališča in tudi pomembna filmska imena, kot so John Hurt, Whoopi Goldberg, Nathan Lane, Stephen Rea, Sinead Cusack, Marcus Brigstocke, Dominic West in filmski režiser Ken Loach. ***
Produkcijska hiša Aurora Nova iz Berlina in iranski dramatik Nassim Soleimanpour svetovnemu občinstvu predstavljata igro Beli zajec, rdeči zajec brezplačno v spomin na dan, ko so se gledališča zaprla. Petek, 13. marca 2020 je morala večina gledališč in drugih kulturnih dvoran po vsem svetu zapreti svoja vrata. Sprva se je zdelo, da bo zaprtje trajalo le mesec, morda dva ali najkasneje do poletja. Hitro pa je postalo jasno, da bo morala večina prizorišč ostati zaprta več kot leto dni. To je bilo najdaljše zaprtje gledališča v sodobni zgodovini. Aurora Nova vabi gledališča po vsem svetu, da obletnico tega dne obeležijo s posebnim svetovnim dogodkom, ki slavi gledališče v živo ter trdoživost našega sektorja. Dogodek, ki prinaša upanje in navdih, želimo vsako leto 13. marca izvesti v vseh državah sveta. Igra pa je živ dokaz, da lahko ustvarjalnost premaga težave.

Kako je do te ideje sploh prišlo? Deset let pred začetkom projekta je Wolfgang Hoffmann, direktor Aurora Nove, nastopil na festivalu Fadjr v Teheranu. V hotelu so mu predstavili mladega dramatika, ki ni imel potnega lista, ker se je odpovedal služenju vojaškega roka. Da bi svoje delo predstavil občinstvu, je zasnoval igro, ki jo je bilo treba odigrati »a prima vista«, brez režiserja, scenografije in vaj. Vse, kar je bilo potrebno, je bil pogum igralca, ki je privolil v branje besedila pred občinstvom, ne da bi prej vedel, o čem igra govori. Wolfgangu je bil všeč tako mladenič všeč kot tudi njegova zamisel, zato je privolil, da bo pomagal pri produkciji njegove predstave na edinburškem festivalu Fringe. Ko je predstavo končno videl v živo, je spoznal veličino tega dramskega dela in njegovega avtorja. Z močjo besed se je zapisal svobodi. Po vsem tem času je igra Beli zajec, rdeči zajec postala ena najpogosteje uprizorjenih iger na svetu. Prevedena je bila v več kot 30 jezikov, igrali pa so jo tudi najbolj znani igralci. Dramatik Nassim Soleimanpour zdaj živi v Berlinu in se zaveda, da je naš svet ujet – kakor je bil on pred desetimi leti. Tako se je rodila zamisel, da bi njegovo igro ponudili kot sredstvo za povezovanje in podporo producentom, umetnikom in občinstvu po vsem svetu. Gledališča so prijazno vabljena, da vsak 13. marec brezplačno uprizorijo predstavo Beli zajec, rdeči zajec. Predstava se lahko odvija v kateremkoli prostoru, velikem ali majhnem, zaprtem ali na prostem. Družba Aurora Nova spodbuja producente, da del izkupička namenijo v dobrodelne namene in pomagajo ljudem v stiski. Izvajalec je lahko kateregakoli spola ali poklica (ni nujno, da je profesionalni igralec), edini pogoj je ta, da pred nastopom pred občinstvom ne pozna igre in ne vidi scenarija. Igra ne potrebuje scenografije, režije in vaj. Gre za enkratno izkušnjo, saj izvajalec ima obenem premierni in zaključni večer te predstave.

Vstopnine ni.