Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Lara Jankovič

Pesem za Laro – Ujetnica časa

Gostujeta Lara Jankovič in Zavod LibertArt v koprodukciji z Avditorijem Portorož in Pionirskim domom Ljubljana

Valentinova gledališko-glasbena predstava

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.


trajanje Predstava traja 1 uro in 25 minut

o delu

Pesem za Laro je gledališko-glasbeni izlet v globočine ruske duše, v jedro strastne in tragične ljubezenske zgodbe, ki je v šestdesetih letih navdihnila Hollywood in po kateri še danes posegajo bralci: Doktor Živago!

Boris Pasternak, avtor tega kultnega romana, je ljubezenski trikotnik umeril po svoji življenjski izkušnji, razpetosti med ženo in ljubico, umeščeni v turbulenten čas revolucije. Pesem za Laro je ženski pogled na hrepenenje, poezijo in domoljubje. Je hvalnica umetnosti, pogumu in – srčnosti.

Navdih za gledališko-glasbeno predstavo je Lara Jankovič našla v Larini pesmi, zaslužni za popularizacijo glasbenega motiva, ki ga je Maurice Jarre skomponiral za film Doktor Živago. Radovedno brskanje po zgodovini pa jo je pripeljalo do romaneskne osebne izpovedi »prave« Lare, Olge Ivinske, ki je z Borisom Pasternakom ljubimkala dolgih štirinajst let.

V knjigi Leta s Pasternakom natančno popiše vse težave, s katerimi se je kot Pasternakova osebna tajnica in intimna prijateljica spoprijemala: od zapora in gulaga, revščine in zasmehovanja pa vse do zastraševanj in groženj, ki jih je doživel Pasternak po prejemu Nobelove nagrade, ko so ga oblasti s piedestala ruskega idola ponižale v izdajalca. Čeprav se zdi, da se je Olga zmogla zadovoljiti z okruški ljubezni, življenjem v senci in večnimi obljubami o ločitvi, iz njene zgodbe mezi bolečina, ki porodi dvom o smiselnosti žrtvovanja v imenu ljubezni. Ali v imenu umetnosti.

Predstava je tudi prava glasbena poslastica in ponudi vpogled v bogato zgodovino ruskih pesmi, prevedenih v slovenščino, kot so Črne oči, Žerjavi, Ko se nad Moskvo večeri, Ob koncu le še par besed in številne druge. Prav tako so v predstavo subtilno vtkani tenkočutni verzi mojstra poezije, Borisa Pasternaka.

Po motivih spominov Olge Ivinske Leta s Pasternakom Simona Hamer

Režiserka Yulia Roschina

Igra in poje Lara Jankovič

Glasbeniki Ravi Shrestha, Tilen Stepišnik, Aleksej Ermakov, Gašper Primožič

 

 

 

Prikaži celoten spored za predstavo

  • 14. 02. 2024 ob 20.00. SNG Nova Gorica, veliki oder. Abonma Konto in Izven. Izbirna predstava za abonente