Slovensko narodno gledališče Nova Gorica

Kay Pollak

Kakor v nebesih

Så som i himmelen, 2004

Glasbena melodrama

Prva slovenska uprizoritev

na sporedu

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.

koprodukcija

Slovensko stalno gledališče Trst

premiera

23. marec 2023, SNG Nova Gorica, veliki oder

o delu

Dirigent Daniel Dareus se mora na vrhuncu sijajne mednarodne kariere zaradi srčnega napada odpovedati načrtovanim koncertom. V želji po miru in samoti se vrne v rojstni kraj in se naseli v nekdanjo šolo, vendar ne mine dolgo, ko spozna, da njegovo življenje na vasi ne bo ne mirno ne samotno, predvsem pa ne brez glasbe. Sprva nerad prisluhne vaji cerkvenega zbora, a kmalu ga prešine ideja, da bi postal zborovodja. Ko stopi v središče vaškega dogajanja, se začne dinamika odnosov v mali skupnosti spreminjati. V vasi kar naenkrat nič več ni tako, kot je bilo. Ljubosumni pastor in nekdanja vodja zbora poskušata Daniela onemogočiti, med drugim zato, ker metoda »iskanja svojega glasu« poraja tudi močno željo posameznika po svobodi. Amaterske pevke in pevci so vse bolj zavezani dirigentu, glasbi in drug drugemu, tako da nič ne more zaustaviti umetniške rasti in utripanja prebujenih src članov zbora.

Romantična glasbena melodrama govori o glasbi, ki lahko spreminja svet, ter o ljubiteljskem zborovskem petju, ki je na Švedskem zelo priljubljeno, na Slovenskem pa velja za najbolj množično ljubiteljsko umetniško dejavnost. Kay Pollak je kot scenarist in režiser filma Kakor v nebesih ustvaril eno največjih švedskih filmskih uspešnic, ki je bila leta 2004 nominirana za oskarja za najboljši tuji film. Dramaturg Dubravko Mihanović in režiser Rene Medvešek sta 2016 za Gradsko dramsko kazalište Gavella priredila filmski scenarij in ustvarila izjemno uspešno uprizoritev. Samo M. Strelec bo hrvaško adaptacijo v slovenskem prostoru oživil s člani igralskega ansambla SSG Trst in SNG Nova Gorica.

 

Mnogi ljudje, ki preživijo hudo bolezen ali hudo poškodbo, rečejo, da so po tem začeli živeti znova. Še enkrat. Vendar: z drugim pogledom na življenje in z drugimi vrednotami. Prav to se zgodi v naši igri, našemu glavnemu junaku. Ampak še pomembneje je naslednje: namreč vse tisto, kar se zaradi njega zgodi skupnosti, v katero se umakne. Lahko bi rekli, da gre glavni junak »na konec sveta«, da bi tam prišel do bistva, jedra sveta.

Samo M. Strelec

Prikaži celoten spored za predstavo

Za predstavo trenutno ni razpisanih terminov.